20. října 2015 • 09:07

Mourinho otevřeně: Ve fotbale nemám moc přátel, jsem osamělý

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na lavičce i při pozápasových rozhovorech má vše pod kontrolou. Pro někoho působí arogantně, jiní to považují za masku, kterou chrání své hráče. José Mourinho má tak mnoho obdivovatelů a ještě více těch, co ho nemohou vystát. Sám trenér Chelsea ale v hodně otevřeném rozhovoru přiznává, že ve skutečnosti se cítí být v moderním fotbale osamělým člověkem.



Mourinho prožívá se svou Chelsea hodně složité období, po sérii proher sám mluvil o tom, že jde o nejhorší část jeho kariéry. „Realita je, že jsem za tři měsíce nikdy ve své kariéře neztratil tolik zápasů. Je to pro mě zvláštní, ale dobrá zkušenost,“ tvrdí.

„Nemám rád, pokud lidé rezignují, když jim něco nejde. Musíte být silní a věřit ve své schopnosti,“ říká Mourinho a hned to ukazuje v praxi. „Myslím, že moje kariéra není normální. Vyhrál jsem za 15 let 22 velkých titulů, to je zatraceně hodně.“

„Samozřejmě, že mám právo na jednu špatnou sezonu. Jsou trenéři, kteří mají dobrou jednu sezonu z dvaceti. Nepotřebuji se zlepšovat,“ dodává sebevědomě Mourinho.

Anglie? Kultura supů

Zkušenému trenérovi, který ve své kariéře vyhrál už dvakrát Ligu mistrů, vadí mimo jiné zvláštní prostředí fotbalové Anglie. „Fotbal je zde kultura. Nevím přesně, jak to nazvat, ale řekl bych, že je to kultura supů,“ říká a hned svůj pojem vysvětluje.

„Když tady zavětří, že by se něco mohlo stát, začnou kolem toho okamžitě kroužit a spekulovat. To je věc, kterou jsem nikdy nedělal. Když jsem byl v roce 2007 půl roku bez fotbalu, nechodil jsem na stadiony a nekomentoval ostatní,“ tvrdí Mourinho.

Zvláštní vztah má emotivní Portugalec k televizním expertům. „Mají práci, která se v Anglii stala velmi důležitou. To fotbalovou kulturu změnilo. Někteří z nich jsou ale skutečně odvážní, když si dovolí kritizovat někoho s mojí historií,“ vyráží do útoku.

Jsem osamělý chlap

V závěru velmi upřímného rozhovoru se Mourinho zamýšlí nad sebou samým. „Moderní fotbal? Já žiji v jiném světě, jsem osamělý chlap. Nemám moc. Moc má vedení a majitelé klubů,“ přesvědčuje Mourinho.

„Dělám svoji práci. Nejsem politik, nedělám PR. Nestarám se o to, co si o mně lidé myslí. Jsem, kdo jsem,“ říká. „Když se mi daří, nic se neděje. Když zažívám horší momenty, trochu za to platím. Ve fotbale nemám moc přátel,“ zakončuje Mourihno.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud