8. ledna 2016 • 11:25

Čech prozradil, jak se dostal na vrchol. Pomáhá mu i robot na ping-pong

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdo jiný nevychytal ve slavné Premier League více nul než on, dlouhá léta se drží mezi nejlepšími brankáři světa a svými výkony dává Arsenalu šanci na zisk vytouženého anglického titulu po dvanácti letech. Český gólman Petr Čech teď prozradil, jaké vychytávky se naučil používat v tréninku, aby vystoupal až na vrchol a mohl se na něm takovou dobu udržet.



Petr Čech v rozhovoru pro Evening Standard popisuje, jak hodně ho ovlivnil francouzský kouč brankářů Christophe Lollichon, pod kterým rozjížděl svou zahraniční kariéru v Rennes a později ho doporučil i do Chelsea.

„Měl jsem určité věci, které jsem dělal, a on povídá: Dobře, ale proč nevyzkoušíš tohle, myslím, že by ti to mohlo pomoct,“ popisuje Čech, jak s Lollichonem změnil svou rutinu. „Myslel jsem, že to nemůže fungovat, ale zkusil jsem to a zjistil, že měl pravdu. Posunulo mě to dál,“ vzpomíná česká reprezentační jednička.

Čecha začaly novinky zajímat a spolu s koučem začali promýšlet další způsoby, jak se zlepšovat. „Zkoumali jsme pozici brankáře z pohledu bránění – jak daleko má chodit ven z brány a podobně,“ říká čerstvý rekordman Premier League.

Zapnout mozek

Petr Čech pak po roce a půl ve francouzské lize zamířil v roce 2004 do Chelsea, kam po třech letech doporučil po prvním odchodu Josého  Mourinha jako trenéra gólmanů právě Lollichona. A jejich obnovená spolupráce opět nesla ovoce.

„Když jste profesionální brankář 20 let a někdo na vás kope míče, tak po nějaké době vám jejich chytání už nic nového nedá. Takže musíte najít cestu, jak cvičení udělat komplikovanější, aby vám opět zapnul mozek a mohli jste se zase někam posunout,“ vysvětluje Čech Francouzovu filozofii.

2547174:gallery:true:true

Čech s Lollichonem zkoušel chytat míče nejrůznějších tvarů, větší či menší. „Pak musíte pokaždé adaptovat koordinaci práci očí i rukou. Najednou začne váš mozek znovu pracovat,“ popisuje český brankář a hned přidává další tip:

„Můžete využívat barvy. Představte si, že chytáte míč a v ten samý moment se zvedne karta. Chytíte míč a zakřičíte barvu té karty – koncentrujete se na víc věcí. Taky to zlepšuje periferní vidění, váš mozek pracuje daleko víc než jen při obyčejném zákroku.“

Ping-pong i peteca

Podle Čecha se Lollichon snaží stále hledat nové věci, které by brankáře posouvaly dál i na té nejvyšší úrovni. „Pořád používám robota, který střílí pingpongové míčky. Musíte je chytat jednou rukou, což vám dává zase úplně jinou koordinaci rukou a očí. Když pak máte dvěma rukama chytit jeden fotbalový míč, všechno je hned jednodušší,“ podotýká rekordman anglické ligy.

Čech se svým francouzským trenérem hrával třeba i peteku, tradiční brazilskou hru s opeřeným míčkem.

„Musíte ho trefovat dlaní a hrajete hru podobnou tenisu, ale my jsme jako síť používali břevno. Hráli jsme dvěma rukama a na rozcvičení jsme si dávali malý turnaj – skáčete na zem, do výšky, používáte celé tělo a musíte koordinovat práci rukou s očima. Při tom hned zjistíte, jak moc je slabší vaše levá ruka, pokud jste pravák. Prostě se nebojí na věci podívat jinak,“ vyzdvihuje Čech Lollichonův přínos.

Francouz je pro Čecha jednou z klíčových postav v jeho rozvoji i udržování se na absolutní špičce. I proto se spekulovalo o tom, že se z Chelsea opět přesune za českým brankářem. Manažer Arsenalu Arséne Wenger ale co se týče trenéra gólmanů dál důvěřuje Gerry Paytonovi a Lollichon tak zůstal na Stamford Bridge. 

Petr Čech má nakročeno k 10. Zlatému míči. Svůj hlas bych dal Lafatovi, tvrdí
Video se připravuje ...

2510162:gallery:true:true

Petr Čech sleduje výklad Christopha Lollichona, kterého dovezl do Česka na svou brankářskou školu
Petr Čech sleduje výklad Christopha Lollichona, kterého dovezl do Česka na svou brankářskou školu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud