25. dubna 2016 • 09:30

Hráčem roku v Anglii je Mahrez z Leicesteru. Jako první Afričan

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepším fotbalistou anglické ligy byl zvolen ofenzivní záložník Leicesteru Rijád Mahrez. Svými hlasy o tom rozhodli sami hráči. Alžírský reprezentant převzal cenu na nedělním ceremoniálu a stal se vůbec prvním hráčem z Afriky a teprve druhým hráčem mimo Evropu, který prestižní ocenění za 43 ročníků ankety získal.



Pětadvacetiletý záložník narozený ve Francii patří ke klíčovým postavám Leicesteru, který senzačně sahá po anglickém titulu. Spolu s ním byli v užší šestičlenné nominaci také dva spoluhráči Jamie Vardy a N'Golo Kante. O cenu se ucházeli rovněž Harry Kane z Tottenhamu, záložník West Hamu Dimitri Payet a Mesut Özil z Arsenalu.

2683252:gallery:true:true

"Velmi mě těší, že jsem získal takovou cenu. Je to o to cennější, že pro mě hlasovali hráči. Všimli se, že mi tato sezona mimořádně vychází. Je to ale především zásluha celého týmu. Bez spoluhráčů v Leicesteru bych tady nebyl," řekl Mahrez při přebírání ceny.

Ještě před dvěma roky byl přitom neznámým hráčem. Do Leicesteru přišel z druhé francouzské ligy, kde hrál za Le Havre, za méně než 500 tisíc liber (asi 17,3 milionu korun). Šlo o jednu z nejlepších investic v historii anglické ligy, neboť výsledkem by měl být jeden z nejpřekvapivějších titulů. Leicester má tři kola před koncem náskok osmi bodů na druhý Tottenham, který však má ještě zápas k dobru.

"Klíčem je týmový duch. Jsme jako bratři. V tom je naše síla," prohlásil Mahrez, který má na úspěchu Leicesteru klíčový podíl. V sezoně dosud zaznamenal 17 branek a 11 asistencí.

Cenu pro nejlepšího mladého hráče získal dvacetiletý záložník Dele Alli z Tottenhamu, který nasbíral 10 gólů a 12 asistencí. Ocenění za oddanost fotbalu převzala legenda Manchesteru United Ryan Giggs, který je nyní v klubu asistentem trenéra. Za United odehrál Giggs 963 zápasů a získal 13 titulů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud