6. srpna 2016 • 12:35

Mourinha kritizují za Schweinsteigera. Zaslouží vězení, tvrdí člen odborů

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve fotbalové branži nekouká na city ani na jméno. Trenér José Mourinho si svým nekompromisním jednáním dělá nepřátele i v novém angažmá. Poté, co v Manchesteru United odstavil Bastiana Schweinsteigera na vedlejší kolej, stal se z něj v Německu nepřítel číslo jedna. "Nemá respekt," napsal na Twitter bratr 32leté ikony německého fotbalu Tobi.



Člen mezinárodní organizace na ochranu fotbalistů FifPro Dejan Stefanovič zašel dokonce ještě dál. "Je to jasná šikana," vyjádřil se činovník hráčských odborů k zacházení José Mourinha směrem ke zkušenému záložníkovi.

"U nás ve Slovinsku bychom Mourinha obžalovali a žádali pro něj nejvyšší možný trest - tři roky vězení," prohlásil zkušený právník. "Jednoznačně chce Bastiana odstavit. Mourinho udává špatný příklad. Hnal bych to k civilnímu soudu, trest je jasný. Za šikanu a obtěžování hráče je vězení s horní sazbou tří let odnětí svobody," dodal v rozhovoru pro BBC.

"Co všichni máte? Tohle se děje v každém klubu na světě. Trenér rozhoduje o tom, koho si nechá v kádru," bránil se Mourinho na páteční tiskové konferenci před nedělním duelem Community Shield proti Leicesteru.

"V sezoně rád pracuji 20 hráči a třemi brankáři, takhle to dělám už 15 let. Pořád máme hodně hráčů, ale vzhledem k tomu, že nás čeká ještě Evropská liga, rozhodl jsem se mít v kádru 23 hráčů a tři brankáře. Ale pořád je nás tady hodně," dodal portugalský kouč.

Schweinsteiger přišel do Manchesteru United minulé léto. Celou předchozí kariéru strávil v Bayernu Mnichov, kde dosáhl všech myslitelných úspěchů - vyhrál ligu, domácí pohár i Ligu mistrů, s reprezentací před dvěma lety slavil titul mistra světa.

V závěrečné fázi kariéry se ještě rozhodl pro novou výzvu a zamířil do Premier League. Sezona v United ale nebyla úspěšná, i vinou zranění Schweinsteiger zasáhl jen do 31 zápasů a vynechal téměř celé jaro. Přesto se dal dohromady a s německou reprezentací odehrál mistrovství Evropy, kde došel až do semifinále.

Mourinho, nepřítel celého Německa

Nový kouč United José Mourinho ale se Schweinsteigerem nepočítá. S výjimečnou osobností německého fotbalu se vůbec nepáře. V den Schweinsteigerových 32. narozenin (1. srpna) hráči bylo oznámeno, že už se nesmí připravovat s prvním týmem a není součástí kádru.

Za své neomalené chování to teď Mourinho schytává především v Německu, kde je Schweinsteiger jednou z největších sportovních hvězd. "Mourinho ukázal málo respektu k hráči, kderý si zaslouží mnohem víc," prohlásil bývalý kouč Bayernu i Dortmundu Ottmar Hitzfeld. "Schweinsteiger je výtečný hráč, mistr světa a výjimečný člověk," vyjádřil se v německých médiích.

"Žádný respekt," napsal na Twitter výmluvně Schweinsteigerův bratr Tobi, v současnosti asistent trenéra sedmnáctek v Bayernu.

Podobně mluví i další představitelé německého fotbalu. Schweinsteigerovi se věnují titulní strany novin i hlavní webové servery. Všichni zdůrazňují velké znepokojení nad tím, jak Mourinho s takovou osobností zachází.

Portugalský kouč takhle nejedná poprvé - v Chelsea neváhal obětovat Petra Čecha , aby dostal prostor mladší Thibaut Courtois . Nemusel se ani s Juanem Matou, který odešel do United. Ironie osudu však chtěla, aby se oba v novém klubu znovu sešli. Mourinho však nyní tvrdí, že s Matou nemá jediný problém a záložník pod ním dostane šanci.

Tu ale nejspíš nebude mít Schweinsteiger, který si hledá nový klub. Poté, co oznámil konec reprezentační kariéry, se mluví o návratu do Bayernu, případně o angažmá v italském Interu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud