Karel Häring
12. srpna 2016 • 14:06

Obhájí Leicester titul? To spíš přijde sestup, věští kurzy v Anglii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už žádných 5000:1 na titul jako před rokem. Když budete mít štěstí, nechají vás bookmakeři v Anglii vsadit na Leicester za kurz 33:1. Každopádně je podle nich reálnější, že „lišky“ sestoupí, než aby obhájily senzační triumf. Zní to divně, ovšem nanejvýš logicky.



Jamie Vardy zůstal, stejně tak velmi pravděpodobně setrvá i Rijad Mahrez. Z velkých opor odešel „jen“ N´Golo Kanté, naopak se podařilo kádr rozšířit. Uctívaný trenér Claudio Ranieri prodloužil smlouvu a všichni se těší na Premier League a Ligu mistrů. Na první pohled vypadá všechno hodně jednoduše. Jenže ono to pro Leicester nebude v nové sezoně vůbec tak růžovoučké.

Tak kde začít? Historie umí naznačit, jak se vedlo překvapivým šampionům v následujících sezonách. První poválečná senzace se stala v roce 1962, když uspěl Ipswich. Následující rok skončil sedmnáctý. Naopak Nottingham odolal. V roce 1979 sice neobhájil titul, ovšem i díky genialitě trenéra Briana Clougha skončil druhý.

Fotbalové časy se od té doby změnily. Příliv miliard oddělil nejbohatší elitu od ostatních. A poznal to i Blackburn, poslední nečekaný mistr před Leicesterem. Na podzim 1995 se pár měsíců po triumfu pohyboval v záchranářských zónách. Nakonec to vytáhl na sedmé místo.

Obecné odhady z Anglie umisťují „lišky“ právě na konec první poloviny tabulky. Magazín FourFourTwo jim přisoudil 8. místo. Na faktorech očekávaného poklesu se vesměs shodují.

Lišky bez dynama

Leicester přišel o N´Gola Kantého. Dynamo celé zálohy, které toho odběhalo za dva, zamířilo do Chelsea. Už duel Community Shield proti Manchesteru United ukázal, že může chybět. Úvodní gól dostali „Foxes“ středem. To se nestávalo. „Naposledy tímto způsobem inkasoval Leicester gól v březnu, v zápase, kdy jim chyběl Kanté,“ napsal Jonathan Wilson, přední anglický novinář.

Útočník Leicesteru Jamie Vardy slaví gól proti Manchesteru United
Útočník Leicesteru Jamie Vardy slaví gól proti Manchesteru United

Roli francouzského záložníka zkusí převzít Andy King a posila Nampalys Mendy (Nice). Není jedinou novou tváří. Šampion musel rozšířit kádr, aby zvládl hrát na čtyřech frontách. Velká očekávání přicházejí s Ahmedem Musou z CSKA Moskva. Nováčkem je i brankář Ron-Robert Zieler (Hannover) či stoper Luis Hernandez (Sporting Gijón).

Ti všichni, stejně jako stávající členové kádru, budou chtít hrát. A Ranieriho čeká složitý úkol, jak je udržet v pozitivní náladě. Je jasné, že unikum minulé sezony, kdy Ital stavěl velmi často stejnou jedenáctku, se opakovat nebude. Bylo to překvapivé, protože přezdívku „Tinkerman“ si vysloužil díky neustálému protáčení sestavy. „Někdy budu muset udělat změny, protože hráči nejsou zvyklí hrát souběžně ligu i evropské poháry, které berou hodně energie. Pro nás je to novinka, proto se Tinkerman vrací!“ smál se Ranieri.

Ranieri musí vymyslet plán B

Takže bez Kantého a s mnohem menším prostorem na odpočinek. Co dál? Příchod nových hráčů a větší konkurence může pozměnit i klima v kabině, které bylo výjimečné. Ne všichni dokážou udržet životní formu.

Co je však jisté, soupeři už začnou k Leicesteru přistupovat úplně jinak. „V prvních kolech nepřijede žádný tým na King Power Stadium s jednoznačně ofenzivní taktikou,“ varuje Wilson. A „liškám“ se tak výrazně ztenčí prostor na jejich oblíbené brejky. Ranieri si moc dobře uvědomuje, že musí vymyslet plán B.

Jednoznačně největší překážkou pro navázání na historickou sezonu budou elitní týmy. Potupené, zároveň ponaučené. „Naši trofej budeme hájit odhodlaně, ale víme, že jsou tady velkokluby, které v minulé sezoně, já nevím proč, dělaly chyby. Jsou zvyklé vítězit a utratily hodně peněz. Nemůžou si dovolit ztratit titul druhý rok po sobě,“ věští Ranieri.

Ano, ani zázraky se přece nedějí každých dvanáct měsíců.

Preview 1. kola Premier League
Video se připravuje ...

Letní změny v Leicesteru 
PŘÍCHODY: Ahmed Musa, útočník, CSKA Moskva, 526 mil. Kč
Nampalys Mendy, záložník, OGC Nice, 418 mil. Kč
Bartosz Kapustka, záložník, Cracovia Krakov, 243 mil. Kč
Ron-Robert Zieler, brankář, Hannover 96, 94 mil. Kč
Luis Hernández, obránce, Sporting Gijón, zadarma
ODCHODY:  N´Golo Kanté, záložník, Chelsea, 967 mil. Kč
Mark Schwarzer, brankář, konec smlouvy

2699775:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud