Jakub Dvořák
23. února 2017 • 11:09

Krize krajánků v Anglii. Vydra ani Skalák nehrají, Kalas drží základ

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou čtyři a uchovávají naději, aby český fotbal měl v příští sezoně zastoupení v Premier League nejen v Petru Čechovi. Tomáš Kalas, Daniel Pudil, Jiří Skalák a Matěj Vydra patří do klubů, které v druhé anglické lize bojují o postup mezi elitu. Jejich přispěním to však není. Pravidelně hrají v novém roce pouze Kalas s Pudilem. Ofenzivně ladění Skalák s Vydrou přišli o svá místa v sestavě a nehrají.



Příběhy Jiřího Skaláka a Matěje Vydry mají něco společného. Oba na začátku sezony patřili mezi hráče, kteří ve svých klubech pravidelně nastupovali v základní sestavě, či do hry naskočili alespoň jako náhradníci. Během prosince a vánočního období se však jejich situace rapidně změnila.

Vydra do Derby přivedl kouč Nigel Pearson za 12,5 milionů liber (cca 400 milionů korun) a využíval ho v rozestavení 4-4-2, které českému reprezentačnímu útočníkovi svědčí. Jenže úvod sezony ambicióznímu celku nevycházel. Pearson si v klubu s určitými lidmi nerozuměl a už v říjnu se z pozice hlavního trenéra pakoval.

Matěj Vydra byl posledním českým hráčem v poli, který hrál Premier League. Proč se do ní Češi nemohou dostat?Foto Profimedia.cz

Týmu se ujal Steve McClaren, který vyznává systém 4-3-3 a do něj se Vydra typově nehodí. Na hrotu tak začal hrát Darren Bent, který vstřelil devět branek. Na křídle ho doplňuje vysoce produktivní Tom Ince (11 gólů).

Na českého forvarda tak zbyla pozice žolíka a ani v té se mu příliš nevedlo. Navíc si McClaren pro boj o umístění na příčkách zajišťujících play off o postup do Premier League vyhlédl ještě jednu ofenzivní posilu.

Z Middlesbrough dorazil David Nugent, čímž Vydrova konkurence ještě více narostla. Z osmi ligových zápasů v roce 2017 odehrál Vydra čtyři a nasbíral v nich pouze 160 minut, ve kterých nevstřelil ani jeden gól.

Skalák občas na tribuně

Jiří Skalák neprožívá v Brightonu šťastné časyFoto Profimedia.cz

Skalákova pozice v Brightonu, který drží druhou příčku, jež by klubu zajistila přímý postup mezi anglickou smetánku, je obdobná. „The Seagulls“ sice nezměnili trenéra, ani styl hry, ale týmu se začalo dařit zrovna bez českého křídelníka. Ten se v přístavním městě proslavil především výbornou kopací technikou, kterou trenér Hughton využíval při standardních situacích. O toto výsadní postavení 24letý fotbalista přišel.

Navíc mu stejně jako Vydrovi narostla konkurence. Na levé straně zálohy mu ji tvoří uzdravený Soly March a Jamie Murphy. Na pravé straně zase hraje jedna z největších hvězd klubu Anthony Knockaert. Do toho Brighton v lednu posílil o další hráče. Z Arsenalu do klubu zamířil ofenzivně laděný Chuba Akpom. Co se týká minutáže, je na tom Skalák stejně jako Vydra. Z devíti zápasů nastoupil pětkrát, nasbíral 167 minut a v některých duelech se dokonce nevešel ani na lavičku náhradníků.

Srovnání Čechů v Championship v roce 2017

Hráči Zápasy Minuty
Tomáš Kalas 6 540
Daniel Pudil 4 335 
Matěj Vydra 4 160 
Jiří Skalák 5 167

Kalas se drží v základu

Při výhře 4:1 si Tomáš Kalas připsal asistenciFoto Reuters

V daleko jiné situaci jsou obránci Tomáš Kalas a Daniel Pudil. První jmenovaný patří mezi stabilní hráče Fulhamu a pokud nechybí kvůli zranění (v roce 2017 vynechal z devíti zápasů tři, pozn. red.) trenér Slaviša Jokanovič na něho sází. Do sestavy se vrátil v neděli, kdy se Fulham střetl v rámci FA Cupu s Tottenhamem (0:3).

Jeho vystoupení bedlivě sledoval i kouč Chelsea Antonio Conte, které český stoper stále patří. Zápas však 23letému zadákovi, ani celému týmu nevyšel. Kalas byl u první branky Spurs, když nepokryl hvězdného střelce Harryho Kanea.

„Je těžké ho uhlídat. Nebyli jsme dostatečně dobří na to, abychom ho zastavili,“ řekl po utkání Kalas. „Celý Tottenham byl příliš těžký soupeř pro nás. Alespoň vidíme, na jaké úrovni se hraje v Premier League a jak hraje přední tým tabulky,“ dodal.

Pudil jistota Sheffieldu

Daniel Pudil patří v Sheffieldu mezi oporyFoto Profimedia.cz

Druhou největší porci minut v roce 2017 odehrál z českých krajánků na Ostrovech obránce Daniel Pudil. Jeho Sheffield drží s náskokem sedmi bodů poslední příčku zajišťující postup do play off.

V klubu, ve kterém v minulé sezoně hostoval, a pro tu aktuální se mu upsal natrvalo, patří mezi opory. V Anglii jeho vykoupení z Watfordu hodnotí jako skvělý obchodní krok.

Z devíti zápasů v novém roce nastoupil i vinou zranění, pouze do čtyř, ale odehrál 335 minut, což je víc než mají Skalák a Vydra. Společně s Kalasem si ho všiml i reprezentační trenér Karel Jarolím a v přípravném utkání s Dánskem dal oběma šanci.

Tomáš Kalas (vpravo) v souboji s Tobym Alderweireldem z Tottenhamu
Tomáš Kalas (vpravo) v souboji s Tobym Alderweireldem z Tottenhamu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud