6. listopadu 2008 • 13:01

O’Neill: «požehnaný» student vrahů

Autor: koš
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první pohled nenápadný chlapík s brýlemi. Ale nenechte se zmást tuctovým zjevem. Když Martin O’Neill úspěšně trénoval ve Skotsku slavný Celtic, říkalo se mu „Martin úžasný“ či „Požehnaný Martin“.



Jeho dril poznali v Aston Ville také Milan Baroš a Patrik Berger. Milovník kriminologie dorazil do Prahy k utkání Poháru UEFA na Slavii.

Šestapadesátiletý Ir dbá na pořádek a disciplínu. „Musíte mít vše pod kontrolou. Zvlášť v kabině,“ nastiňuje své krédo, kterého se drží jako klíště. Prohřešky proti životosprávě netoleruje. Stejně tak pozdní příchody a neloajalitu ke klubu.

Hrozba pro Slavii - John Carew>>>

„Před lety mě vedl jeden kouč. Za pozdní příchod dával symbolickou pokutu padesát pencí. Jeden spoluhráč začal chodit na sraz pravidelně pozdě. A on po něm chtěl pořád padesát pencí. A tak mu ten hráč mu jednou říká: Tady máte dvě a půl libry a uvidíme se příští pondělí,“ líčí jednu z historek, která utvářela jeho trenérský rukopis.

Tohle si pod ním nikdo nedovolí. Na hráče je pes. A někdy je drží pěkně pod krkem. Vyprávěl o tom například dánský gólman Thomas Sörensen, jenž v létě přestoupil do Stoke City. A byl šťastný, že zmizel z O’Neillova dosahu. Proč? Jednou si veřejně postěžoval, že klub angažoval na hostování reprezentačního brankáře Scotta Carsona.

Koučova reakce byla rezolutní. Dosavadní jedničku postavil mimo tým. „Vzal to osobně. Nemělo to nic společného s fotbalem,“ líčil rozzlobený Dán, jenž si tak v minulé sezoně skoro nezachytal.

„Měl jsem pocit, že mi O’Neill chce zničit kariéru. Řekl mi, že nejsem dost dobrý, abych nastupoval. A přitom mě odmítl uvolnit do jiného klubu. A vůbec mi nevysvětlil proč,“ popisoval konflikt s nadřízeným.

V létě Aston Villa podepsala Američana Friedela a Sörensen byl konečně volný. Naposledy dostal pokutu 52 000 liber (1,6 milionu korun) John Carew za to, že noc před duelem s Ajaxem v Poháru UEFA strávil ve striptýzovém baru.

V Aston Ville je O’Neill velkým pánem. Vlastník klubu Randy Lerner vložil do jeho rukou obrovskou moc. A bezmezně mu věří. „Martin má mou velkou důvěru a podporu. Přivedl k nám hráče, kteří mužstvo posunuli o velký krok vpřed,“ říká bohatý mecenáš.

Čím je ještě otec dvou dcer Aisling a Alany zvláštní? Zajímá se o kriminologii, kterou kdysi začal studovat. Ve volném čase si pročítá odborné publikace a dokonce chodí k soudu, kde se řeší ty nejzávažnější kriminální případy. Jeho oblíbené téma? Sérioví vrazi. „Potřebuju si někdy vyčistit hlavu od fotbalu,“ vysvětluje nezvyklý koníček.

O’Neillovy schopnosti oceňuje mimo jiné slavný trenér Manchesteru Sir Alex Ferguson. „Mám ho rád. Líbí se mi způsob, jak vede mužstvo a jakým způsobem řeší problémy,“ prohlásila legenda na lavičce United. Větší poklonu snad ani kouč soupeře Slavie dostat nemohl…

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud