10. listopadu 2008 • 16:20

Chelsea možná opustí Stamford Bridge

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Chelsea se možná dočkají nového stadionu. Vedení klubu totiž i přes ekonomickou recesi začalo připravovat plány na stavbu arény, která by měla vyrůst pět kilometrů na východ od stávajícího stadionu Stamford Bridge.



Klub by se tak přestěhoval ze stejnojmenné západolondýnské čtvrti na druhý břeh Temže do Nine Elms. Informoval o tom deník Observer.

Stadion pro 75 tisíc diváků by měla postavit renomovaná firma Hok Sports, která už v Londýně postavila nový stadion Arsenalu a rekonstruovala Wembley. Projekt zatím počítá s náklady 500 milionů liber (asi 15,5 miliardy korun).

Na konci minulého týdne architekti představili své plány i vedení Chelsea.

"Ta prezentace rozhodně zaujala, v klubu se o ní začalo okamžitě mluvit. Dokonce si nechali velké plány rozvěsit po zdech kanceláří," citoval Observer jednoho ze zaměstnanců stavební firmy.

Podle něj se Chelsea rozhodla starý stadion Stamford Bridge přestavět na bytový komplex, čímž by napodobila konkurenční Arsenal. Ten na novém stadionu zdvojnásobil tržby, přičemž více než čtvrtinu nákladů na něj pokryl přestavbou starého Highbury.

Situaci Chelsea ovšem ztěžují komplikované vlastnické vztahy. Na 103 let starém stadionu má totiž malý majetkový podíl nezisková organizace Chelsea Pitch Owners, která také vlastní všechny ochranné známky i název klubu.

Pokud by se proti stěhování postavila, musel by se klub obejít bez svého tradičního názvu.

I proto je vedení klubu zatím ve svých prohlášeních opatrné.

"Zatím řešíme spíše možnosti dalšího rozvoje stávajícího stadionu. O stěhování budeme uvažovat, teprve když se ukáže, že už žádné nejsou," oznámilo vedení klubu.

Podle Observeru ale jeho představitelé mimo záznam potvrzují svůj zájem se odstěhovat.

Nová aréna Chelsea by měla vyrůst téměř u břehu Temže, hned vedle ruiny tepelné elektrárny Battersea, která se po svém uzavření v roce 1983 stala symbolem industriální minulosti celého Londýna.

Proslavila ji i hudební skupina Pink Floyd, která stavbu s čtyřmi typickými komíny použila na obalu svého alba Animals.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud