11. listopadu 2008 • 16:20

Dopingové kontroly v Anglii budou přísnější

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglická fotbalové liga se inspirovala olympijským antidopingovým programem a od příští sezony bude podle agentury Reuters provádět zvláštní dopingové kontroly.



Podléhat jim budou přední angličtí hráči a největší hvězdy Premier League. Hráčské asociaci se však tento postup nelíbí, jelikož příliš narušuje soukromí hráčů.

Nyní jsou po každém zápase testováni dva hráči z každého týmu. Podle nového programu by však měl být sestaven seznam přibližně 30 hráčů, kteří by mohli být testováni až pětkrát do roka i mimo zápasy kterýkoli den.

Navíc budou muset podobně jako v jiných sportech dopingovým komisařům dopředu hlásit, kde se budou pohybovat. Testy čekají i na hráče, jejichž výkonnost se rapidně zlepší.

Tento krok by měl fotbal přiblížit nárokům světové antidopingové agentury WADA, která požaduje, aby každý z olympijských sportů podléhal přísnějším dopingovým kontrolám.

"Ve spolupráci s fotbalovým svazem chceme, aby se profesionální fotbal shodoval v boji proti dopingu s ostatními sporty. Cokoli můžeme pro tento boj udělat, je pozitivní," uvedl předseda britského sportovního svazu John Steele pro BBC Radio 5 Live.

Každý z hráčů na seznamu bude muset uvádět svůj denní program, aby ho mohli komisaři navštívit. Pokud v tomto programu dojde ke změně, musí nejpozději minutu před uvedeným termínem poslat komisařům zprávu.

Pokud by mu měl například v poledne začínat trénink, ale hráč se zdrží v dopravní zácpě, musí nejpozději minutu před polednem komisaře informovat, že se zpozdí. Pokud se fotbalista třikrát vyhne dopingovému testu, čeká ho až dvouletý trest zákazu činnosti, jak je tomu běžné v jiných sportech.

Především s nahlašováním místa pobytu nesouhlasí hráčská asociace, která to považuje za zásah do soukromí fotbalistů. "Podle nás to při narušování soukromí hráčů zachází až příliš daleko," uvedl předseda hráčské asociace PFA Gordon Taylor.

"Jsme si vědomi, že fotbal je velmi sledovaný sport a chceme spolupracovat, ale nelze to dělat stejně jako u individuálních sportů, které mají dopingové problémy, jako je cyklistika, atletika či vzpírání," dodal.

Vedení ligy svůj postup brání tím, že především v době dovolených mohou hráči na delší čas zmizet z dohledu, což podporuje obavy z možného dopingu.

"Netvrdím, že hráči něco berou, ale když se například anglická reprezentace nekvalifikovala na mistrovství Evropy, hráči se na šest týdnů ztratili a objevili se až před začátkem sezony. Takto mohou být třeba na Barbadosu a my je přesto můžeme testovat," uvedl předseda antidopingového programu v Británii Andy Parkinson.

Nový dopingový program by měl být spuštěn pro příští sezonu anglické ligy. V následujících měsících bude Fotbalová asociace a britské ministerstvo sportu sestavovat seznam hráčů, kteří budou kontrole podléhat. "Při sestavování seznamu bude brán zřetel na chování hráčů v minulosti, na dlouhodobá zranění, či zda se hráč již v minulosti dopingově provinil," prozradil Parkinson.

V minulosti se v Premier League objevilo několik dopingových hříšníků. Většinou byly hráčům v krvi nalezeny stopy po užití kokainu. Takto se provinili například australský brankář Mark Bosnich a rumunský útočník Adrian Mutu či záložník Shaun Newton. Obránce Abel Xavier nesměl 18 měsíců hrát za užití steroidů.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud