Hynek Preisler
9. března 2010 • 14:08

Zrzavý princ Scholes slavil stovku a chce titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden, dva, tři, čtyři, pět… Můžete počítat až do sta. Přesně tolik gólů vstřelil záložník Manchesteru United Paul Scholes v Premier League. Před ním to dokázalo jen osmnáct hráčů. A dost možná, že svým jubilejním gólem nasměroval „rudé ďábly“ k tomu, aby v pětatřiceti letech vyhrál svůj desátý mistrovský titul!



Víte, co mají nově společného Wayne Rooney, Ryan Giggs a Paul Scholes? V anglické první lize dokázali nastřílet minimálně sto gólů! Jako poslední se ke svým dvěma parťákům z Manchesteru United v sobotu připojil legendární záložník „rudých ďáblů“ Paul Scholes.

24. září 1994. V Premier League vstřelil svůj první gól do sítě Ipschwiche Town. Manchester United tehdy sice prohrál 2:3, ale přesto tehdy teprve devatenáctiletý mladíček se zrzavou hlavou zažil velký den: Poprvé zažil, jak báječný je to pocit!

6. březen 2010. Paul Scholes opět slaví.

Ve stejné soutěži, za stejný klub a pod stejným koučem opět zvedá ruce nad hlavu ve vítězném gestu. Už ví moc dobře, jak to chutná. Však je to jeho stá ligová branka. A tentokrát to byla střela vítězná. Manchester United díky ní vyhrál 1:0 ve Wolverhamptonu. Byla o to sladší, že „rudí ďáblové“ se díky ní vyšvihli na první místo v tabulce místo Chelsea.

Paul Scholes nastartoval United k povedenému obratu. Ten může zajistit United postup do čtvrtfinále.Foto ČTK/AP


Ta má sice ještě jeden zápas k dobru, ale pro Manchester to byl možná i jeden z klíčových gólů v cestě za obhajobou mistrovského titulu. Tým Petra Čecha teď bude minimálně pod větším presem.

Jak jubilejní gól zrzavého hráče padl?

Podobně, jako mnoho předchozích. Běžela 73. minuta. Do vápna směřovala prudká nahrávka. Míč jeden z obránců v pádu jen s námahou odkopl. Žel pro něj, málo. Balon pohotově získal na značce pokutového kopu zrzavý či zázvorový princ, jak se mu někdy pro barvu vlasů říká. Udělal dva tři rychlé kroky. Míč si pravou nohou popostrčil doprava, napřáhl a s přehledem ho zhruba ze vzdálenosti osmi metrů napálil k protilehlé tyči. Stovka byla na světě!

„On se v podobných případech nemýlí. Stále je v takových situacích nejlepší,“ chválil střelce manažer Manchesteru United sir Alex Ferguson. Ze stejného prostoru jako svou stou branku střílí Scholes často. A také z tohoto místa, tedy mezi velkým vápnem a pokutovou značkou, nasázel i nejvíce branek.

Hráči Manchesteru United oslavují gól v zápase proti AC MilánFoto ČTK/AP


Obránce Wolverhamptonu, který Scholesovi v pádu míč nahrál, se pak ještě snažil Scholesovi ve střele zabránit, ale marně. Bezmocně sebou plácl na zem jako lachtan. Vcelku symbolicky. Jako by se střelci sta gólů klaněl až k zemi. Právem. Scholes má totiž problémy se zrakem. Před pěti lety dokonce nesměl kvůli degenerativní poruše pravého oka deset týdnů hrát. Stále vidí trochu rozmazaně. Ale dokazuje, že na hřišti mu to nevadí.

„Na delší dobu jsem se zastavil na 99 gólech, takže je krásné, že se to konečně povedlo. Opravdu mě to těší,“ neskrýval radost Scholes.

Na mezní gól čekal poměrně dlouho. Po osmadevadesáté se trefi l vloni v dubnu. Do prestižní mety mu tedy zbývaly ještě dva zásahy. Jeden umazal až v prosinci. A poslední přidal teprve teď.

„Přitom podobnou šanci jsem měl i před několika týdny proti West Hamu, ale tentokrát jsem se naštěstí trefi l,“ říkal šikovný záložník. Ano, záložník. Jeho pozice v týmu je dostatečně známá, přesto je třeba ji zdůraznit. Stovka gólů nastřílená středopolařem je výtečným počinem. „Nastřílet ze zálohy v Premier League sto branek je opravdu vynikající výkon. Scholes je prostě fantastický hráč,“ blahořečil ho Ferguson.

V dresu United strávil celou kariéru.Foto Profimedia


Hráč Manchesteru je v pořadí teprve devatenáctým hráčem, kterému se to v Premier League podařilo. Téměř nedostižním rekordmanem je čistokrevný útočník Alan Shearer, který dokázal v nejvyšší soutěži na Ostrovech vsítit 260 branek!

Paul Scholes nastřílel všech sto zásahů v dresu Manchesteru United. Vždy po nich zvedal ruce nad hlavu jen jeden jediný trenér, kterým byl sir Alex Ferguson. U Scholese totiž platí jako u jednoho z mála fotbalistů na světě rovnice jedna fotbalová kariéra = jeden tým = jeden trenér.

A gólů ve svých statistikách mohl mít ještě více. Paul Scholes je sice známý jako plachý muž, ale rozhodně ne na trávníku. V kariéře dohromady viděl 126 žlutých karet a 8 červených!

Pětatřicetiletý záložník se rovněž může pochlubit dalším unikátem. Mezi střelce Premier League se zapsal v každé sezoně od ročníku 1994/1995. Dohromady to už dělá šestnáct sezon!

Během této doby pomohlo jeho sto ligových branek k devíti mistrovským titulům. A 100. ligovým gólem nasměroval „rudé ďábly“ ke svému 10. titulu. Dočká se ho příznačně v roce 2010?

SCHOLES V ČÍSLECH

Celkově 633 zápasů /148 gólů

Premier League 436/100

FA Cup 41/13

Ligový pohár 21/9

Evropské poháry 135/26

Nejlepší střelci historie Premier League

1. ALAN SHEARER 260

2. ANDY COLE 187

3. THIERRY HENRY 174

4. ROBBIE FOWLER 163

5. LES FERDINAND 149

19. PAUL SCHOLES 100
Premier League se hraje od sezony 1992/1993

Paul Scholes nastartoval United k povedenému obratu. Ten může zajistit United postup do čtvrtfinále.
Paul Scholes nastartoval United k povedenému obratu. Ten může zajistit United postup do čtvrtfinále.



Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud