Pavel Kalouš
14. srpna 2014 • 04:50

Místo nenávisti třetí liga. Feninovi dohodil Francii parťák Lička

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo nenávisti fanoušků v Teplicích slunná jižní Francie. Fotbalový útočník Martin Fenin využil džentlmenské dohody se zesnulým šéfem Teplic Františkem Hrdličkou a svou kariéru zkusí vzkřísit v třetiligovém FC Istres. Klíčovou roli v překvapivém přesunu sehrál jeho bývalý spoluhráč ze Slavie Mario Lička, který do Istres zamířil už před sezonou.



„Doporučil jsem ho. Trenér se ptal, jestli není v Česku někdo zajímavý, tak mě napadl Martin. Ale rozhodnutí nebylo na mě,“ usmívá se Lička.

Pro Fenina půjde už o čtvrtý pokus, jak po psychických potížích, které prodělal v roce 2011, znovu oživit svoji uvadající kariéru. Podle Ličky má Fenin, který včera nereagoval na žádost o rozhovor, slušnou šanci, že bude nastupovat pravidelně.

„Jsou tady dva útočníci, šikovní, ale oba jsou mladí. Martin je zkušenější a podle vedení i v ideálním věku,“ popisuje Lička.

FC Istres se dlouhodobě pohybuje na úrovni druhé ligy, v roce 2004 si dokonce zahrál nejvyšší soutěž, ale v minulé sezoně spadl do třetí ligy. Ta je částečně amatérská, ale Feninův nový klub je plně profesionální. Hraje na stadionu s kapacitou 17 tisíc míst a v průměru na něj chodí tři tisíce diváků.

Pro návrat do formy udělal všechno

„Tenhle klub má velký potenciál. Podmínky tady máme lepší než třeba v prvoligovém Brestu. Vedení nám řeklo, že se chtějí hned za rok vrátit do druhé ligy. A nemyslím si, že by to měl být problém,“ dodává Lička.

Martin Fenin musel ve Slavii skončit kvůli porušení životosprávy
Martin Fenin musel ve Slavii skončit kvůli porušení životosprávy

Sedmadvacetiletý Fenin má za sebou turbulentní období. V zimě po problémech s životaspráou nedobrovolně skončil ve Slavii, v dubnu se ho ujaly jeho rodné Teplice, jenže tam proti němu celou dobu protestovali fanoušci. Dvouletá smlouva v Istres je tak pro něj vítaným vysvobozením.

„Já osobně ho chápu. Ty problémy s fanoušky by se vyřešily asi jedině tím, že by pravidelně hrál, ale my tady máme útočníků hodně a já dal najevo, že budu upřednostňovat Aidina Mahmutoviče. A Martin se chce vrátit do formy, v létě pro to udělal všechno,“ říká kouč Teplic Zdeněk Ščasný.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud