12. září 2017 • 11:30

Šéf PSG hájí miliardové nákupy: Neymara sleduje skoro půlka Brazílie

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už teď je zřejmě nejmocnějším mužem ve francouzském fotbale, a díky mohutným letním nákupům chce mít brzy stejný vliv i celosvětově. Nasser Al-Khelaifi, katarský byznysmen a prezident PSG, chce pařížský klub dotáhnout na samotný vrchol, až k trofeji pro vítěze Ligy mistrů, a udělat z něj nejlepší mužstvo na světě. Muž, který do francouzské metropole přivedl Daniho Alvése, Neymara a naposledy i Kyliana Mbappého, se v rozhovoru pro Daily Telegraph rozpovídal o tom, jak probíhaly námluvy s francouzským mladíkem i jakou neuvěřitelnou marketingovou sílu má bývalá hvězda Barcelony.



Za Neymara dali 222 milionů eur, za Mbappého mohou v případě využití všech bonusů zaplatit až 180 milionů. Šílené částky, říkají si mnozí, Al-Khelaifi má ale jiný názor. „Za dva tři roky budou všichni říkat: Podívejte na PSG, udělali skvělý obchod,“ je si jistý Katařan, který chce z PSG za pomoci fotbalových superhvězd vybudovat jednu z nejsilnějších sportovních značek na světě. 

Problém ale není jenom v tom, jestli se tyhle nákupy vyplatí, ale hlavně jestli neporušují pravidlo finanční fair play. UEFA už kvůli koupi Neymara spustila vyšetřování, Al-Khelaifi je ale klidný. „V posledních šesti letech jsme tvrdě pracovali, abychom navýšili příjmy klubu. Peníze od sponzorů, za vstupenky, upomínkové předměty i za televizní práva stouply z 90 milionů na 500 milionů eur. Poslední dvě sezony byly ziskové,“ odhaluje detaily o financích pařížského klubu.

„Ještě naše příjmy plánujeme o 20 až 40 procent zvýšit. Na splnění podmínek pro finanční fair play máme rok, tak všem říkám, aby byli v klidu a přemýšleli o budování našeho projektu,“ dodává. 

Takový příval peněz není nereálný, v nových tvářích PSG totiž leží neuvěřitelný marketingový potenciál. Pouhou tiskovou konferenci, která Neymara představila v novém dresu, sledoval ohromný počet lidí. „Mluvil jsem s ředitelem brazilské Globo TV a ten mi řekl, ať zkusím uhodnout, kolik lidí sledovalo Neymarovo představení,“ říká Al-Khelaifi. „Tipnul jsem 5 až 10 milionů, a on řekl: Ne, 85 milionů.“ To je v zemi čátající kolem 200 milionů obyvatel ohromující číslo.

Neymarův příchod zdesetinásobil prodeje dresů, do fanshopu PSG míří o 75 % více lidí, a pařížský klub řeší milé problémy – potřebuje, aby firma Nike dodala více dresů, aby se nestalo, že se všechny vyprodají.

Mbappému k prvnímu gólu v dresu PSG gratuloval i spoluhráč Neymar
Mbappému k prvnímu gólu v dresu PSG gratuloval i spoluhráč Neymar

Mbappé má Paříž v srdci 

Neymara v Paříži teprve před pár dny doplnila další hvězda, 18letý supertalent Kylian Mbappé. O mladého rodáka z Paříže se zajímala celá řada velkoklubů – Real Madrid, Arsenal, Chelsea, a mnohé další, Mbappé ale zvolil návrat domů. „Některé kluby mu nabídly víc něž my,“ uznává Al-Khelaifi. „My jsme mu ale vysvětlili náš projekt a naše ambice. Je to Francouz, navíc z Paříže, má náš klub v srdci. Viděli jste tu fotku, jak u nás byl před deseti lety? Je jeho snem hrát za Paris Saint-Germain, miluje ten klub,“ ujišťuje Katařan.

Jak probíhaly námluvy? Zástupci PSG se s Mbappém a jeho rodinou sešli třikrát během posledních několika měsíců. „Vůbec nechtěli mluvit o pnězích, což mě překvapilo. Chtěli jen řešit naši fotbalovou vizi a plány do budoucna pro Kyliana,“ odhaluje Al-Khelaifi.

Podle prezidenta klubu je důležité udržet si mladý kádr. Koneckonců, i nové hvězdy jsou dlouhodobou investicí. „Mbappému je osmnáct, může určitě ještě patnáct let hrát. Neymarovi je pětadvacet, má v sobě ještě devět deset let. Budeme se snažit je udržet tak dlouho, jak to jen bude možné,“ říká 43letý byznysmen.

PSG vypadlo z minulého ročníku Ligy mistrů s Barcelonou, náskok 4:0 nedokázalo udržet a v odvetě padlo 1:6. Do nového ročníku vstupují Pařížané dnes večer proti skotskému mistru, Celtiku Glasgow. Al-Khelaifi nechce na hráče tlačit, ujišťuje ale, že zisk této trofeje je dlouhodobým cílem PSG. „Jsem velmi optimistický,“ usmívá se. „Čeká nás první zápas skupiny před výbornou atmosférou v Glasgow, bude to velmi vzrušující. Už se nemůžu dočkat.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud