23. října 2017 • 14:15

Brankář Koubek vychytal v Rennes první nulu. Učím se tu bránit, říká

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po turbulentním začátku to vypadá, že sezona Tomáše Koubka se začíná v dobrém slova smyslu ustalovat. Pětadvacetiletý reprezentační brankář se ještě v létě pral s novou posilou Martinem Dúbravkou o post mezi tyčemi pražské Sparty, navíc od trenéra Stramaccioniho slyšel kritiku na svou fyzickou formu. Rodák z Hradce Králové se ale kousl, po čtyřech zápasech v sestavě Letenských se přesunul za vysněnou zahraniční štací do Franice. A v Rennes, kde se okamžitě stal první volbou mezi muži v rukavicích, se teď za projevenou důvěru odvděčil prvním čistým kontem.



Je to ideální spojení. V Rennes mají na české brankáře jen ty nejlepší vzpomínky, první zahraniční zkušenosti tu mezi lety 2002 a 2004 nasbíral i Petr Čech, než se vydal dobýt Anglii i celou Evropu v dresu Chelsea. Tomáš Koubek zase po rozpačitém začátku sezony potřeboval tým, ve kterém mu bez okolků a častých změn řeknou: Tady jsi jednička! A to na západě Francie našel.

"Nový klub, nový trenér, nový jazyk, nové prostředí, to je pro mě velká výzva a vydám ze sebe to nejlepší. Francouzská liga patří mezi nejlepší na světě a já se budu snažit zúročit své zkušenosti ve velkých zápasech," sdělil po podpisu klubovému webu gólman, jehož odchod sparťanskou kasu obohatil zhruba o 78 milionů korun.

Začátek v novém angažmá byl snový. Pětadvacetiletý brankář se postavil proti ambicióznímu týmu z Marseille. Nula z toho sice nebyla, Koubek ale několika klíčovými zákroky pomohl k překvapivé výhře 3:1 a dostal se do sestavy kola vedle takových hvězd, jako je nejdražší hráč světa, Brazilec Neymar. Koubek navíc začal ve Francii objevovat nové elementy své hry, začal více vybíhat a pomáhat svým obráncům. „Nebyl jsem na to zvyklý, ale kouč chce, abych tak hrál. Taková je role moderního brankáře. Svým způsobem se tu vlastně učím, jak bránit,“ sdělil webovým stránkám svého mužstva před uplynulým víkendem.

Hned po debutové výhře přišlo vystřízlivění. Na stadion v Rennes přijelo Nice, s nabuzeným kanonýrem Mariem Balotellim na hrotu. A když už to vypadalo, že proti účastníkovi Evropské ligy sahá Koubkův tým po bodu, opřel se právě italský bohém z první do centru do vápna. Prásk! Raketa, za kterou se šlo přinejlepším jen otočit, přisoudila všechny body Nice. Rennes se tak dál potácelo těsně nad pásmem sestupu.

Remíza 2:2 se Saint-Étienne ještě dala naději, pak ale přišly další prohry, 0:1 s Caen a 0:2 s Guingampem. Ta druhá bolela nejvíce, Guingamp je největší rival Rennes, a v derby svému soupeři téměř nedal šanci. „Teď už nemáme žádnou jinou možnost, v sobotu musíme vyhrát,“ velel Koubek na klubovém webu před utkáním s Lille, v tu chvíli sousedem v tabulce.

Tomáš Koubek proti Lille vychytal svou první nulu v dresu Rennes
Tomáš Koubek proti Lille vychytal svou první nulu v dresu Rennes

„Les Dogues“ byli vskutku ideálním odrazovým můstkem. Tým, za který nastupuje například bývalá hvězda Ajaxu Amsterdam Anwar El Ghazi nebo zapůjčený argentinský talent AS Řím Ezequiel Ponce sice na papíře nevypadá vůbec zle, pod vedením taktického inovátora Marcela Bielsy se mu ale dvakrát nevede a rve se na chvostu ligy.

Rennes dokázalo proti Lille vydolovat z minima maximum. Už v šesté minutě se dostalo do vedení zásluhou záložníka Benjamina Bourigeauda, který uklidil do sítě Maouassův centr. Od té doby ohrozilo Mikea Maignana ještě pětkrát, zatímco střelci Lille se k ráně mezi tyče dokázali propracovat jenom jednou, i přesto, že jejich tým měl míč v držení po 64 % zápasu. Tomáši Koubkovi tak k premiérovému čistému kontu pří vítězství 1:0 stačil jediný zákrok.

Teprve druhá výhra v sezoně ale pro Rennes, které se posunulo na 15. místo, stále nic moc neřeší. Stejný počet bodů jako červeno-černí, tedy devět, má hned několik týmů, včetně Štrasburku, který se nachází v pásmu sestupu. Před Rennes navíc v příštích dvou kolech stojí výzvy v podobě osmého Montpellieru a sedmého Bordeaux. Před týmem, který v minulé sezoně skončil v klidném středu tabulky, je tak ještě mnoho těžké práce, a Tomáši Koubkovi proti ambicióznějším soupeřům už zřejmě nebude stačit jen jeden zásah na to, aby svému celku pomohl vydolovat body.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

26. kolo
Články odjinud


Články odjinud