5. října 2008 • 23:03

Tajný život Zinedina Zidana

Autor: ahm
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned dvě knihy se trefují do Zinedina Zidana, jednoho z nejpopulárnějších Francouzů posledních let. Jeho reprezentační spoluhráč Jerome Rothen ve svém životopise tvrdí, že Zidane se neumí ovládat.



Autorka neautorizované biografie zase přísahá, že ji sledovali právě kvůli knize o fotbalovém idolu.

To mi nebudete věřit, tak by se dal přeložit název životopisné knihy, kterou napsal třicátník Jerome Rothen, působící v současnosti v Paris SG. Dílo, které vyjde za pár dní, obsahuje výbušnou pasáž týkající se Zinedina Zidana.

„Vstávej, ty č….!“ zařval prý Zidane na Rothena po faulu v semifinále Ligy mistrů v roce 2004 mezi Monakem a Realem Madrid. Monacký tým tehdy senzačně odvetu vyhrál a překvapivě postoupil do finále na úkor superfavorita.

Právě o tu jedinou větu jde, právě ta rozproudila ve Francii debaty. „Je Zidane nedotknutelný?“ ptají se a dohadují od chvíle, kdy byl úryvek zveřejněn, média i fanoušci. Zidane je od roku 2006 ve fotbalovém důchodu, věnuje se marketingovým aktivitám a charitě.

Zidane - mistr kliček a krásných gólů



„Zajel do mě zezadu. Do konce chybělo pár minut, tak jsem to válení po zemi trochu přihrál. On se ke mně naklonil a říká Vstávej, ty č…! Říkal jsem si, že to v emocích přehnal a že se po zápase omluví. Ani náhodou! Nic, vůbec nic! Od hráče, který byl mým idolem, bych něco takového nečekal,“ píše Rothen.

„Myslel jsem, že něco řekne, až se potkáme na reprezentačním srazu. Na omluvu jsem čekal marně.“

Úryvky z knihy už několik týdnů vycházejí na pokračování v časopisu L´Equipe Magazine. „Rothen stále hraje a to knize přidává na zajímavosti. Navíc nepíše sterilním jazykem, naopak, často si nebere servítky,“ napsal po prvních pokračováních list Provencal.

Když vyšla pasáž o Zidanovi, měl Rothen o publicitu postaráno.
„Objevily se domněnky, že někdo ze Zidanova okolí se hodně snažil, aby zmíněná věta adresovaná Rothenovi byla z knihy vypuštěna,“ píší francouzská média. Důkazy ale nikdo nemá, Rothen odmítl celou věc komentovat.

Zidane - výbušný cholerik



Spekulacím napomohl šéf firmy Danone, jednoho z hlavních reklamních partnerů Zidana, který se do Rothena otevřeně pustil s tím, že nemá právo podobné věci zveřejňovat. Vyvolal přestřelku, do níž se na stránkách novin nechal zatáhnout i předseda Paris SG Charles Villeneuve.

Zidane, tajný život, je titul knihy, která se prodává už několik dní. Novinářka Besma Lahouri v ní třeba tvrdí, že to byli právě sponzoři a nadnárodních společností, kdo ze Zidana udělali oběť, a nikoli viníka incidentu ve finále MS 2006.

Zidane tehdy hlavou udeřil Itala Materazziho, který prý vulgárně urazil jeho rodinu, byl vyloučen a Francie finále prohrála. „Hned po finále se sešli největší sponzoři, aby ze Zidana udělali oběť. Copak si nikdo nevšiml, že právě po tom finále byl Zidane vůbec nejsilnější a nejpopulárnější za celou svoji kariéru?“ napsala novinářka.

„Danone a adidas si z něj udělali marketingovou zbraň zejména v muslimským zemích. Zidane se tam stal hrdinou, protože bránil čest své matky či sestry.“

Autorka si společně s vydavatelem o pozornost řekla už před měsíci trestním oznámením na neznámého pachatele, když někdo ukradl notebooky s částmi rukopisu z bytu korektorky a majitele vydavatelství. Autorka sama navíc tvrdí, že v období krádeží ji někdo sledoval.

Kniha měla vyjít v květnu, na trh se dostala až nyní. „Loni v prosinci někdo na internetu zveřejnil zprávu o tom, že o Zidanovi píšu. Druhý den mi začali volat lidé, s nimiž jsem o něm mluvila, že už si nepřejí, abych je navštěvovala a žádali, abych rozhodně nepoužila, co mi řekli. Že prostě nechtějí, aby se jejich jména v knize objevila,“ řekla.

„Chtěla jsem původně napsat autorizovaný životopis. Zidanův otec souhlasil, jenže pak zasáhl Zinedine a jeho bratři. Rozhodně něco takového zamítli,“ říká Lahouriová. Kritika její dílo strhala. Neobsahuje prý nic, co by veřejnost už dávno nevěděla.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud