24. října 2017 • 19:50

Budoucnost AS Řím? Desetiletá senzace, co má hřiště doma ve sklepě

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

40 tisíc sledujících na Instagramu, v kapse smlouva s AS Řím a dům s vlastním tréninkovým hřištěm. To všechno má. Teď nemluvíme o nějaké velké fotbalové hvězdě, dokonce ani o talentu, co se teprve probil do A týmu. Tenhle život žije Alessandro Cupini, teprve desetiletá senzace ze Spojených států, která se v létě vydá na zkušenou do země svých rodičů.



Zeptáte li se obyvatel amerického Kansas City na restauraci na jméno Cupini, určitě si vzpomenou na tu italskou na rohu 43. ulice. Těstoviny jako od maminky tam vaří italo-američan Eddie Cupini a jeho otec Franco. Brzy ale prostor vyhlášený podnik budou muset řídit z dálky, vrátí se do Itálie. Ne snad proto, že by se jim nedařilo, naopak - úspěšný byznys si zkomplikují díky vyhlídkám ještě úspěšnější kariéry Eddieho syna Alessandra.

Teprve desetiletému chlapci je prorokovaná velká budoucnost. Mladý talent zatím hraje ve Fusion Academy v rodném Kansas City, v létě se ale přesune do vyhlášené akademie italského AS Řím. Tým, ve kterém působí i český útočník Patrik Schick, si ho všiml mimo jiné díky velkému zásahu na sociálních sítích - Alessandrův účet na Instagramu sleduje přes 40 tisíc lidí, taťka Eddie mu spravuje i kanál na YouTube, kam nahrává video s nejlepšími góly a kličkami.

Přesun tak mladého chlapce je poněkud nestandardní záležitostí. Koneckonců, i samotná FIFA se takovým přestupům snaží zamezit, hráči mladší 16 let se nesmí přesouvat do cizí země, pokud se tam z důvodů nespojených s fotbalem nepřestěhují i jeho rodiče. Jenže znáte to, každé pravidlo se dá obejít. V Alessandrově případě díky tomu, že kvůli národnosti svých předků si úspěšně zažádal o dvojí občanství, Itálie mu tak nebude "cizí zemí."

Malý talent si do Itálie přiveze rodiče, prarodiče a tříletou sestru, takže i daleko od rodného města se bude moci cítit jako doma. Ani jazyk by mu neměl dělat problém - AS Řím Alessandrovi zařídil studium na mezinárodní škole, kde by se měl naučit italsky během půl roku.

"Je to pro nás velká změna," ví Alessandrův otec Eddie. "Ale on to prostě chtěl. Přišel za mnou a řekl: Tati, chci žít v Římě a hrát fotbal v Evropě. Odtud pocházejí nejlepší fotbalisté světa, tam chci být," dodává hrdý taťka.

Jak vidíte, rozhodně se nedá říct, že by Eddie Cupini svému prvorozenému nějak bránil ve štěstí. Kromě přípravy s mládeží Sportingu Kansas City mu zařídil i osobního trenéra a každodenní přípravu s koučem kansaského univerzitního týmu. Ve sklepě jejich domu navíc vystavěl osobní tréninkové hřiště.

"Alessandra vždy najdete buď tam, nebo někde venku," říká s úsměvem Cupini senior. "První věc, co udělá každé ráno, je, že se mě zeptá, kde a s kým dnes trénujeme. Když chce jít na hřiště, nikdy mu neřeknu ne, vždycky nějak vymyslím, jak ho tam dostat," vysvětluje oddanost sebe i svého synka.

A záhy dodává, že doufá, že mladíkovi taková oddanost vydrží i do divokých pubertálních let. "To bude důležitý bod jeho života. Když se bude i v té době soustředit na své cíle, může vše zvládnout, když ne, bude z něj jen další kluk na ulici. Doufáme, že zůstane na dobré cestě. Kdyby to chtěl zahodit, musel bych mu vysvětlit, že promrhal velký talent," dodává Eddie.

Cestičku ke slávě má Alessandro Cupini určitě zametenou víc než kvalitně. Teď už je jen na něm, jestli jí projde bez problémů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud