25. října 2017 • 18:59

Schickův nástupce válí! Polský talent udivuje Sampdorii, dal gól i Interu

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna věc se Sampdorii Janov musí nechat - jejich skauti mají nesmírně šťastnou ruku, když vybírají mladé talenty pro svůj tým. Před minulou sezonou přivedl janovský tým Patrika Schicka, a bývalý talent pražské Sparty se jim odvděčil nejen několika góly, ale i naplněním klubové kasy za následný přestup do Říma. Schickova nástupce si Sampdoria vybrala v Polsku, a vypadá to, že jeho příběh by mohl dráhu českého reprezentanta kopírovat.



Patrik Schick přišel do Sampdorie za 4 miliony eur, odcházel za 42 milionů. Dawid Kownacki přišel taktéž za 4 miliony eur, a nikdo by se asi nedivil, kdyby se v létě i další přestupová částka za něj vyšplhala k desetinásobku původní ceny.

Kownackého kariéra se od té Schickovy zatím poměrně lišila. Zatímco český útočník nedostal ve Spartě příležitost a jedinou plnou sezonu před odchodem do Itálie odehrál na hostování v dresu Bohemians, jeho o rok mladší polský protějšek hrál v Ekstraklase už v polovině sezony 2013/14. Tehdy byl jedním z pouhých pěti hráčů mladších 17 let v nejvyšší polské soutěži.

Za Lech Poznaň stačil nasbírat 117 zápasů, ve kterých dal 27 branek, slavil polský titul i zisk dvou superpohárů. K dobře rozjeté kariéře ho dovedlo i to, že přestal poslouchat ostatní. "Bylo mi 16, když jsem debutoval v lize, lidi mi začali říkat, že budu nový Lewandowski. Takový tlak se dal těžko zvládat. Ale já změnil svůj přístup, dospěl jsem a už jsem si tolik nebral k srdci to, co říkají ostatní," vzpomněl pro UEFA.com.

V létě zavolala Sampdoria a z Kownackého udělala nástupce Patrika Schicka, své další zlaté dítě. Polský útočník stejně jako jeho český předchůdce zatím dostává skromné porce zápasového vytížení, ale také je dokáže využít na maximum. V 5 soutěžních utkáních, do kterých naskočil, mu bylo vyměřeno pouhých 88 minut, i za takhle krátkou ale stihl tři góly. Naposledy se trefil do sítě Interu Milán a mírnil prohru 2:3.

K silným stránkám polského šikuly nepatří jenom zakončení, ale i rychlé nohy. "Rychlost Kownackého a Gianluky Caprariho nám pomohla, dost jsme díky nim vyhrávali balón," hodnotil přínos dvou mladých forvardů trenér Marco Giampaolo. 

Momentálně šestá Sampdoria bude v sobotu bránit poslední pohárovou příčku v tabulce Serie A proti přímému rivalovi, sedmému Chievu Verona. Forma Dawida Kownackého naznačuje, že by vůbec poprvé mohl naskočit od začátku a přispět v důležitém zápase dalším gólem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud