Hynek Preisler
23. září 2008 • 16:09

Ronaldinho: Z hvězdy je náhradník

TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když přestupoval z Barcelony, pobláznil Ronaldinho AC Milán. Kvůli němu se po podpisu smlouvy zhroutil klubový server a kvůli němu šly permanentky na dračku.



On měl klub dovést za toužebně očekávaným italským titulem a vítězstvím v Poháru UEFA. Realita? Stačily dva zápasy a z brazilského kouzelníka je náhradník!

Osmadvacetiletý fotbalista doplatil na špatný start milánského velkoklubu v Sérii A. „Rossoneri“ prohráli první dva zápasy a italská média už začínala spekulovat o vyhazovu trenéra Carla Ancelottiho. Kouč zůstal.

A na třetí pokus se premiérového vítězství v lize dočkal. AC Milán doma zdolal 4:1 dosavadního suveréna Série A Lazio Řím.

Jenže Ronaldinho jen vysedával na lavičce. Na hřiště se podíval až v 71. minutě, kdy vystřídal Pata. „A jakmile přišel na hřiště, nabídl velkou podívanou,“ pochválil Brazilce spokojený prezident AC Milán Silvio Berlusconi.

Skvěle Ronaldinho zahrál už v prvním zápase italské ligy proti Bologni, které však „rossoneri“ doma 1:2 podlehli. „Myslím, že byl na hřišti nejlepší. Udělal pět šest gólových přihrávek, bohužel útočníci šance neproměnili,“ řekl tehdy Marek Jankulovski, jeho spoluhráč z AC Milán.

Jenže ve druhém zápase v milánském dresu Ronaldinho propadl na hřišti Janova. Kouč ho střídal už po prvním poločase. Milánští nakonec prohráli 0:2 a pohled na tabulku po dvou kolech byl unikátem. AC Milán se bez jediného bodu choulil na předposledním místě tabulky.

V kuloárech se tehdy šířila informace, že za mdlým výkonem Ronaldinha mohl stát flám, kterého se měl Brazilec se svými spoluhráči z reprezentace zúčastnit v Rio de Janeiru po bezbrankové remíze v kvalifikačním utkání o mistrovství světa s Bolívií.

Každopádně v následujícím zápase v Poháru UEFA proti Curychu nechal trenér Ancelotti hvězdu pouze na lavičce. Na hřiště se dostal až v 75. minutě, kdy již AC Milán nad Švýcary 3:0 vedl. A teď nebyl v základní sestavě zase a Milán zase zvítězil.

„Nevím, zda je špatné období už za námi, ale spokojení stále být nemůžeme. Každý se na špatném startu podílel, nebudu hledat žádné obětní beránky,“ řekl po zisku prvních bodů v sezoně Ancelotti.

Ronaldinho přestoupil do AC Milán v létě z Barcelony. V katalánském klubu se mu loňská sezona vůbec nepovedla a i kvůli zdravotním problémům odehrál jen třináct ligových zápasů.

Milánští fanoušci teď doufají, že nejlepší fotbalista z roku 2005 na San Siru obnoví svou šednoucí slávu. Další příležitost blýsknout se bude mít již zítra, kdy AC Milán hraje s Regginou. A o víkendu ve velkém derby s městským rivalem Interem. Bude Ronaldinho opět paběrkovat, či nastoupí v základu?

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud