20. července 2011 • 18:50

Fanoušci Bayernu o Neuerovi: Nesnášíme tě!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení Bayernu Mnichov o příchod gólmana Manuela Neuera hodně stálo. Vždyť pětadvacetiletého borce lanařil třeba i Manchester United. I proto za něj bavorský velkoklub vysázel Schalke pětadvacet milionů eur. Teď však kluboví bossové řeší velký problém – část fanoušků odmítá brankáře přijmout. A svou nenávist mu dávají hodně najevo.



„Můžeš si chytit co chceš, v našem dresu tě ale nikdy nepřijmeme.“ Tento transparent přivítal Manuela Neuera před jeho prvním vystoupením v brance Bayernu Mnichov. Část fanoušků mu během soustředění u jezera Lago di Garda v Itálii dala jasně najevo, že o drahou posilu a hvězdu loňského mistrovství světa nestojí.

Nápis vyvěšený na protilehlé tribuně malého stadionku nešlo přehlédnout. Vedení Bayernu to pořádně zvedlo ze židle a řeklo: „Dost. Takhle to dál nejde.“

Následující den se na internetových stránkách klubu objevilo oficiální prohlášení. „Bayern se distancuje od všech plakátů proti Manuelu Neuerovi a stejně tak od všech členů této malé fanouškovské skupiny,“ psalo se v něm.

Nejdůležitější však byla poslední věta, ve které stálo, že přibližně třicet příznivců ze skupiny „Inferno Bavaria“ (Peklo Bavorsko) jsou na Bayernu označeny jako persona non grata, tedy nežádoucí.


Klub tím dal jasně najevo, že takové projevy fanoušků vůči největší letní posile v Allianz Areně trpět rozhodně nehodlá. Ostatní hráči, včetně kapitána Philippa Lahma, se bezprostředně po incidentu k třaskavému tématu příliš vyjadřovat nechtěli.

Co nesmí Neuer podle fanoušků Bayernu

1. … nezpívat chorály do megafonu

2. … klečet před týmem a intonovat píseň "Humba"

3. … přibližovat se k tribuně, kde sedí ultras

4. … házet svůj dres do míst kotle Bayernu

5. … líbat znak na dresu Bayernu

Po prohlášení vedení se však přidali. „V kabině mezi nás totálně zapadl. Je to dobrý parťák, nejen gólman, a tahle propaganda jej nevyvede z míry. Vždyť devadesát devět procent fanoušků stojí za ním,“ pravil útočník Thomas Müller.

Narážel na to, že na oficiální představení hvězdy ze Schalke dorazilo na stadion přes pětadvacet tisíc příznivců a žádné protesty se neobjevily.

Neuerovi však mohlo být jasné, že se dřív či později něco vyvrbí. Fanoušci Bayernu mu svou nevoli dávali najevo už minulou sezonu, když ještě nastupoval za Schalke. Například se v hledišti často objevovaly cedulky s nápisem „Konan Neuer“, což v bavorštině znamená „Žádný Neuer“.

Vadilo a části z nich stále vadí, že Neuer byl odmalička členem fanklubu Schalke a jako malý chlapec dokonce chodil do kotle. Rovněž mu připomněli, že před dvěma lety slavil vítězství nad Bayernem provokativním skluzem u rohového praporku a napodoboval tak Olivera Kahna, jenž byl tímto kouskem proslulý.

Po letním příchodu do Mnichova se však většina fans uklidnila a kvitují skvělou posilu na velmi důležitém postu, jenž se týmu právě po odchodu Kahna nedaří dlouhodobě úspěšně obsadit. Pro část „ultras“ je to však pořád těžko stravitelné sousto.


Po konfliktu během tréninkového kempu v Trentinu dokonce došlo k tajné schůzce zástupců fanoušků se samotným Manuelem Neuerem. Do náruče si však rozhodně nepadli, o čemž svědčí další vydané prohlášení. „Na schůzce jsme mu jasně řekli, jak se má ke kotli chovat. Když to bude dodržovat, nebudeme organizovat žádné další protesty. Zastavujeme veškeré akce proti němu. Naše stanovisko na něj se ale nemění,“ napsalo a podepsalo sdružení pěti fanklubů.

Další facka pro vedení! „Měl jsem úplný záchvat vzteku! Kdo ještě nepochopil, že Manuel prostě patří k nám, tomu už není pomoci. Naše trpělivost končí,“ vyhlásil boss Karl-Heinz Rummenigge.

Spolu se svými spolupracovníky už vymýšlí, jak se „nepohodlných“ fanoušků zbavit. Naráží však na problém: zakoupené permanentky jim odebrat jen tak nemůže, jejich protesty nejsou právně postižitelné. Týmu však rozhodně neprospívají. „Je to proti nám všem,“ má jasno francouzská hvězda Franck Ribéry a apeluje ke smíru. Kdo ustoupí jako první?

Neuer předváděl fantastické zákroky
Neuer předváděl fantastické zákroky

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud