28. ledna 2014 • 14:10

Guardiolův rukopis: Bayern vládne Evropě ve statistice držení míče

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

ŽEBŘÍČEK TOP 20 | V Bayernu je teprve od léta, trenérovi Josepu Guardiolovi už se ale podařilo vštípit týmu svůj styl. Německý gigant vládne všem klubům z nejprestižnějších fotbalových lig ve statistice držení míče. V průměru to dělá 70,6 procent.



Guardiola vyznával styl hry založení na držení míče už v Barceloně. Za jeho vlády v této statistice dlouho vévodila. Teď ji ale Bayern vytlačil na druhé místo.

"Jsem trenérem, který má rád, když jeho tým drží míč a kontroluje zápas," říká o sobě Guardiola.

Taktika založená na spoustě přihrávek se rychle dostala Bayernu pod kůži zejména díky Phillipu Lahmovi, který je na pozici defenzivního záložníka stěžejní postavou bavorského klubu. A je to především zásluha Guardioly, jenž v maličkém fotbalistovi tento potenciál objevil. Před jeho příchodem nastupoval na krajích obrany.

Taktika Bayernu. Klíčem je Phillip LahmFoto twitter.com

Během zápasů je často vidět Lahmova hlavní úloha: jako jediný zůstává uprostřed pole, ostatní vytvářejí pomyslné trojúhelníky tak, aby měl vícero možností, komu poslat míč. To pomáhá Bayernu zakládat postupné útoky, které ho posouvají k brance soupeře a vytvářejí v jeho obraně mezery.

Tento styl hry může přinášet výsledky – a Bayern je toho důkazem. Ne všechny týmy s ním ale slaví úspěchy. Například španělskému Vallecanu je čtvrtá příčka (!) ve statistice držení míče k ničemu. V tabulce španělské ligy se nachází až na devatenáctém sestupovém místě…

Tabulka týmů s nejvyšším procentem držení balonu (tým, soutěž, počet střel na zápas, obdržené karty, držení míče)

Týmy z nejprestižnějších lig, které mají v průměru nejvíc balon na svých kopačkách.Foto whoscored.com

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

27. kolo
Články odjinud


Články odjinud