3. října 2014 • 17:45

Korejec vyhrál svobodu. Vyhne se armádě a zůstane v bundeslize

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebyl to obyčejný fotbalový zápas. Ve finále Asijských her fotbalisté Jižní Koreje porazili KLDR 1:0 po prodloužení. Prestižní zápas mezi dvěma zeměmi hovořících stejným jazykem měl mimořádný význam pro jihokorejského obránce Parka Jo-Hoa. Kdyby totiž neuspěl, musel by opustit lukrativní angažmá v bundesligovém Mainzu a na dva roky jít na vojnu.



Obléci se do uniformy a do ruky dostat zbraň, nebo hrát zápasy v zemi úřadujících mistrů světa? Před finále v Soulu se Park Jo-Ho ocitl na rozcestí. Sedmadvacetiletý obránce patřil mezi trojici hráčů, kteří nemuseli v týmu splňovat věkový limit do 23 let.

Kdyby jeho tým neuspěl, jeho kariéru by to zásadně přibrzdilo. Jak informovala agentura AP, nyní se může vrátit do bundesligového Mainzu, kde má uzavřenou smlouvu až do konce této sezony s dvouletou opcí. Díky zlaté medaili dostal totiž výjimku, aby se vyhnul povinné službě v ozbrojených složkách.

Obě strany by si před výkopem možná přály, aby mohlo dojít ke stejnému scénáři jako v roce 1978. Tehdy se ve finále Asijských her setkali stejní soupeři a po bezgólovém zápase se o titul podělili. Nyní nic takového nebylo možné.

Vyvrcholení zápasu bylo naopak hodně hořké pro poražené. Brankář KLDR inkasoval na samém konci prodloužení - ve 120. minutě zápasu. A to je nepřijatelné v zemi, která se nachází v područí diktátora Kim Čong-una.

Když na MS 2010 vypadla reprezentace KLDR v základní skupině museli údajně hráči stát šest hodin před předními politiky, sportovci a studenty, kteří se střídali v jejich kritizování. Kouč Kim Čong-hun měl být za trest vyloučen ze strany a poslán pracovat na stavbu.

Severokorejští fotbalisté porážku prožívali hodně bolestně
Severokorejští fotbalisté porážku prožívali hodně bolestně

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

27. kolo
Články odjinud


Články odjinud