Jakub Dvořák
30. července 2015 • 14:23

Nejúspěšnější uprchlík z Afriky? Přijel na člunu, teď střílí góly za Brémy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nekontrolovaný příval uprchlíků z Afriky vzbuzuje v Evropě velké emoce. Příběh málokterého ze zdánlivě nekončícího proudu běženců se dočká tak pohádkového rozuzlení jako v případě Ousmana Manneha. V přípravě mu dal šanci Werder Brémy, za který hraje i český obránce Theodor Gebre Selassie, a osmnáctiletý emigrant z Gambie se mu hned odvděčil. Nasázel čtyři branky během patnácti minut a za juniorku rozhodl první zápas třetí ligy.



Tohle bude příběh jako hrom! Ještě nedávno žil Ousman Manneh v uprchlickém táboře v Brémách a fotbal zkoušel pouze za juniorku krajského Blumenthaleru. Když ale letos v březnu oslavil své osmnácté narozeniny, smlouvu s ním podepsal Werder Brémy a přestěhoval se z tábora do soukromého bytu.

V letní přípravě ho bundesligový celek vyzkoušel proti týmu ze šesté nejvyšší německé fotbalové soutěže a mladý Gambijec se ukázal ve velmi dobrém světle. Do zápasu proti Wilhelmshavenu nastoupil v 60. minutě a už v 81. měl na pažbě hattrick. O minutu později dokonce přidal ještě čtvrtý zásah.

„Byl jsem před utkáním velice nervózní, ale jsem sám ze sebe překvapený,“ zářil štěstím Manneh po čtyřgólovém představení v rozhovoru pro deník Die Welt.

VIDEO: Podívejte se na čtyři branky Manneha

V sobotu zase ve třetí lize rozhodl gólem o výhře 2:1 juniorského týmu nad Hansou Rostock. „Je to mladý hráč, který má velký potenciál. Pro nás je nyní velice důležité, abychom se podíleli na jeho rozvoji, řekl o Mannehovi trenér výběru do 23 let Alexander Nouri.

Chválu na něj pěl i kouč prvního mužstva Viktor Skripnik. „Pokud se prosadil ve třetí lize proti Rostocku, tak jsem přesvědčen, že může hrát i s áčkem,“ řekl o nové naději Werderu ukrajinský trenér. Zároveň ale dodal: „Talent představuje pouze 20% úspěchu, musí dál pokračovat v tvrdé dřině.“

Prezident Brém Klaus-Dieter Fischer je z mladého Gambijce také nadšený. „Při své výšce (190 cm) se pohybuje vážně skvěle,“ řekl 74letý fotbalový funkcionář.

Ve Werderu si Manneh vydělává odhadem měsíčně 2500 eur (cca 67 tisíc korun) a klub si ho cení na částku 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun). Asistent trenéra a bývalá ikona Brém Thorsten Frings však o novém zázraku říká, že výdělky nejsou pro Manneha důležité: "Žije pouze fotbalem, nic ostatního ho vůbec nezajímá."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud