Pavel Hartman
14. února 2016 • 21:35

Boj o EURO: Gebre trumfnul Kadeřábka, na šampionát má blíže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Theo Gebre Selassie versus Pavel Kadeřábek. Souboj dvou konkurentů na místo pravého obránce v reprezentaci vyhrál ten první. V utkání Brém s Hoffenheimem nastoupil v základní jedenáctce, bývalý sparťan se naopak do sestavy nového kouče hostů Juliana Nagelsmanna nevešel. A remízu 1:1 viděl jen z lavičky.



Měla to být v bundeslize přímá bitva o pozici reprezentační jedničky na pravém beku pro EURO 2016, ale nedošlo k ní. Theo Gebre Selassie neměl soupeře. Julian Nagelsmann, který v týdnu převzal v osmadvaceti letech od veterána Huuba Stevense dohled na A-týmem Hoffenheimu, nedal Pavlu Kadeřábkovi důvěru. Místo něj vsadil na Tobiase Strobla.

Nelitoval toho. Byl to Strobl, kdo se velkou měrou zasloužil o první gól zápasu. Hosté presinkem sevřeli ve středu hřiště do kleští Claudia Pizarra. Připravili ho o balon a ten hned zatáhl Kadeřábkův konkurent do křídla. Odtud odcentroval na vzdálenější tyč, kde naskočil do vzduchu Andrej Kramarič a zatloukl balon do sítě.

Úder přišel z prostoru, který pomáhal zajišťovat Gebre Selassie. Vytáhl se vpřed, protože čekal, že Pizarro neztratí míč, ale stalo se a český bek už pak nestihl autora gólu předskočit. Měl to příliš daleko. Chybička. Jinak odvedl standard. Ani neoslnil, ani nepropadl.

Zklamání po gólu, jimž Robert Lewandowski rozhodl o tom, že Hoffenheim nebral ani bodFoto Pavel Mazáč (Sport)

Bez zápasové praxe není šance

Do role falešného křídla se tentokrát příliš nedostával. Jeden slibný náběh za obranu zhatil ofsajd. Ale když měl míč na noze, počínal si jistě. Je na něm vidět, že už má v bundeslize něco odkopáno. Oproti Kadeřábkovi nasbíral plusové body. Na rozdíl od exsparťana pravidelně hraje.

A reprezentační kouč Pavel Vrba jasně řekl, že kdo nebude mít na jaře zápasovou praxi, budou jeho naděje na účast v sestavě pro mistrovství Evropy rapidně klesat. Ve čtvrtečním vydání deníku Sport si Kadeřábek pochvaloval, že jeho výkony mají vzestupnou tendenci. „Trenér Stevens mě za výkony chválil. Poslední dobou se dostávám víc a víc do útoku.“

Gebre Selassie v obrané práciFoto Pavel Mazáč (Sport)

Ovšem Stevens kvůli potížím se srdcem opustil velitelský můstek Hoffenheimu a jeho nástupce Nagelsmann českého beka zatím mezi vyvolené nezařadil. Čeká ho tvrdý boj o to, aby nejmladšího hlavního kouče v dějinách bundesligy, který si vysloužil přezdívku Baby Mourinho, přesvědčil.

Klidné jaro však nečeká ani ani jednoho z Vrbova tandemu. Oba bojují v německé nejvyšší soutěži o přežití a sobotní plichta 1:1 nemohla nikoho uklidnit. Brémy nevyužily ani čtvrthodinovou závěrečnou přesilovku po Kramaričově vyloučení za dvě žluté karty a jsou třetí od konce. Hoffenheim se krčí ještě o jednu příčku níž. To není ideální příprava na letní EURO ve Francii.

Obránce Hoffenheimu se postaral o první branku do sítě domácích.
Obránce Hoffenheimu se postaral o první branku do sítě domácích.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud