Tomáš Podvín
21. srpna 2017 • 13:00

Götze je zpátky! Muka skončila po 202 dnech, na hřišti mu to klapalo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou nejhorší a nejvíce frustrující období své kariéry. Záložník Borussie Dortmund Mario Götze si prožil muka s vleklou nemocí, trápily ho poruchy metabolismu. Teď je ale mistr světa zpátky. Ve výborné náladě i formě. Pětadvacetiletý šikula to dokázal v sobotu, kdy ve Wolfsburgu překvapivě vyběhl v základní sestavě vestfálského klubu a pomohl k hladké výhře 3:0.



Německý Superpohár proti Bayernu sledoval jen z tribuny. Nenaskočil ani do prvního kola německého poháru. Start bundesligy už si ale ujít nenechal. Záložník Dortmundu Mario Götze se vešel do sestavy trenéra Petera Bosze v 1. kole na půdě Wolfsburgu. „Bylo důležité, aby Mario dostal minuty na hřišti. Všechno s ním jde dobře,“ lebedil si kouč.

Pětadvacetiletý fotbalista, který se do Dortmundu vrátil z Bayernu minulé léto, odehrál první soutěžní zápas od 29. ledna. Tehdy pomohl svému týmu k remíze na hřišti Mainzu, pak ale nastaly problémy. „Zlaté dítě“ německého fotbalu dlouho nevědělo, co mu vlastně je. Nakonec na příčinu dlouhotrvající únavy lékaři přišli a bylo jasno, Götze musel vynechat zbytek sezony.

Proto si utkání ve Wolfsburgu tvořivý záložník tak užíval. Nastoupil přesně po 202 dnech. „Takhle dlouho jsem mimo nikdy nebyl, bylo to strašně těžké. Teď jsem ale šťastný a cítím se skvěle,“ vyprávěl Götze. Na hřišti to bylo vidět. Německý středopolař dostal velkou volnost, svým pohybem dělal soupeři neustále problémy. A hlavně asistoval u prvního gólu Christiana Pulisice.

Celkově působil Götze na hřišti živě, klapala mu spolupráce nejen s Pulisicem, ale také s dalšími ofenzivními borci v čele s Pierre-Emerickem Aubameyangem. I proto neměl Dortmund s Wolfsburgem větší problém, za šedesát minut mu nasázel tři góly. V 61. minutě tak mohl Götze v klidu střídat, tohle už jeho parťáci nemohli pustit. A taky nepustili, Borussia vyhrála 3:0.

„Mario odehrál vynikající zápas. Střídání jsme měli připravené, nechtěli jsme ho přetěžovat a cokoliv riskovat. Musíme být opatrní, ale je to speciální hráč,“ chválil svého svěřence nizozemský trenér Bosz. „Byl to zatím jen první zápas. Ale předvedli jsme dobrý výkon, vyhráli 3:0 a máme hned první tři body. Takže jsem spokojený,“ usmíval se sám Götze.

SESTŘIH: Wolfsburg - Borussia Dortmund 0:3. Jasná výhra hostů, po půl roce hrál Götze
Video se připravuje ...

Německý záložník, který byl po návratu do Dortmundu za své výkony často kritizován, ovšem nechtěl létat hlavou v oblacích. „Udělal jsem zatím jen první krok,“ zdůraznil. „Teď je důležité, abych nadále tvrdě pracoval. Jsem pozitivní, ale musím pokračovat,“ uvědomoval si. To ostatně platí o celém Dortmundu, pokud chce přerušit pětiletou ligovou nadvládu Bayernu Mnichov.

„Je super, že jsme začali bundesligu třemi body, to tým vždy povzbudí. Cítíme se výborně. Ovšem zároveň moc dobře víme, že je sezona dlouhá a každý zápas bude hrozně náročný,“ doplnil Götze. Borussia navíc bude opět válčit na třech frontách, kromě německé ligy bude chtít uspět v domácím poháru a také se dobře prezentovat v Lize mistrů.

Götzeho návrat je tak pro Dortmund skvělou zprávou. Zvlášť ve chvíli, kdy má Barcelona velký zájem o ofenzivní klenot vestfálského klubu Ousmaneho Dembélého, který je v tuto chvíli vyřazen z prvního týmu. Pokud bude „SuperMario“ pokračovat ve svém vzestupu, mohl by být právě on po letech opět tahounem Borussie. Další možnost ukázat se bude mít v sobotu proti Hertě Berlín.

Sestřihy z německé bundesligy na iSport.cz! Sestřihy z německé bundesligy na iSport.cz!Foto Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud