15. října 2017 • 10:25

Klečela Hertha i s Daridou. Gesto, které se nelíbí Trumpovi, je už v Evropě

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řada hráčů amerického fotbalu pokleká při americké hymně, která hraje před zápasy NFL. Gesto vyjadřující podporu hnutí proti policejnímu násilí vůči černochům je trnem v oku prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Nyní se přeneslo už i na první evropské sportoviště. Před začátkem sobotního bundesligového zápasu se Schalke (0:2) poklekli fotbalisté Herthy Berlín včetně českého reprezentanta Vladimíra Daridy.



Byl tu jeden rozdíl - před začátkem zápasů v bundeslize se německá hymna nehraje, hráči Herthy se seřadili blízko středu hřiště a poklekli po tradičním nástupu na hřiště a pozdravem se soupeřem. Stejně se zachovali i náhradníci a celý realizační tým. Chtěli tak dát na dálku najevo podporu zámořským sportovcům, kteří se takto projevují a hodnotám, jež považují za důležité.

"Berlín je pestrý. Hertha je pro rozmanitost a proti násilí. Proto se připojujeme k našim americkým přátelům, abychom vystoupili proti diskriminaci," oznámil hlasatel na Olympijském stadionu v Berlíně. Mimochodem - v základní sestavě Herthy se objevili hráči hned deseti různých národností včetně Čecha  Daridy .

Gesto vysvětlil následně sportovní ředitel klubu Michael Preetz. "V dnešní době jsou sportovní kluby v centru pozornosti a proto musíme pracovat s tím, jaké postoje vyjadřujeme. Toto gesto je v souladu s hodnotami a filozofií Herthy Berlín."

Stanovisko klubu podpořil také záložník Salomon Kalou z Pobřeží slonoviny. "Nápad vzešel z celého týmu. Jsme proti rasismu a vždy budeme proti takovému chování bojovat jako tým i jako město."

Podívejte se, jak fotbalisté Herthy klečeli před zápasem. Napodobili gesto z USA
Video se připravuje ...

Protestní hnutí během zápasů v NFL začal před rokem quarterback Colin Kapernick, který na protest proti policejní brutalitě vůči rasovým menšinám při předzápasových hymnách klečel. Letos se k němu přidaly už další desítky hráčů.

Vrchol protestů nastal poté, co Trump vyzval majitele klubů NFL, aby hráče, kteří při hymně nestojí, propustili. Tehdy NFL reagovala výzvou k jednotě, na jejíž počest se hráči, trenéři a také majitelé klubů chytili při hymně za ruce. Někteří z hráčů znovu klečeli.

Trump svůj odpor vůči protestům vysvětluje tak, že ve sporu nejde o rasu, ale o vzdávání úcty k vlajce, která v Americe představuje mimo jiné symbol obětí válečných veteránů.

Fotbalisté Herthy Berlín poklekli před začátkem zápasu se Schalke
Fotbalisté Herthy Berlín poklekli před začátkem zápasu se Schalke

SESTŘIH: Hertha - Schalke 0:2. Domácí v deseti padli, Darida zavinil penaltu
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud