16. října 2017 • 17:35

Pokleknutí hráčů Herthy? Ohlas po světě, doma zazněla také kritika

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bundesligový zápas ještě nezačal a už z něj byla celosvětová událost. Fotbalisté Herthy Berlín se rozhodli před sobotním výkopem domácího utkání proti Schalke (0:2) pokleknout a vyjádřit tím svoji podporu boji proti rasismu a diskriminaci. První evropské využití gesta, kterým američtí fotbalisté v zámořské NFL hromadně protestují proti policejnímu násilí na černoších, vzbudilo velký ohlas. Zazněla však i kritika.



Podle informací německých médií vzešel nápad na pokleknutí z hlavy člena managementu klubu Paula Keutera. Podporovali ho od začátku také hráči. Záložník Salomon Kalou už před dvěma týdny na sociální síti sdílel video, na kterém klečel v šatně. „Celý tým podporuje boj proti rasismu. Pokleknutí je způsob, jak bojovat s takovým chováním,“ řekl útočník z Pobřeží slonoviny.

O tom, že k podobnému projevu hráči včetně českého záložníka Vladimíra Davidy přistoupí, neměli fanoušci na Olympijském stadionu v Berlíně dopředu tušení. Právě proto nebyla reakce na stadionu nijak silná. V anketě deníku Bild ho ale 56 procent hlasujících schvalovalo.

Interpretace celé události se během víkendu lišily. Představitelé klubu však odmítli, že by šlo o projev nesouhlasu s politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa . Ten kritizoval opakovaně hráče amerického fotbalu, že se k protestu uchylují před zápasy během americké hymny a uráží tak i americkou vlajku jako jeden ze symbolů úcty vůči válečným veteránům.

Podívejte se, jak fotbalisté Herthy včetně Daridy klečeli před zápasem. Napodobili gesto z USA
Video se připravuje ...

Manažer Herthy Michael Preetz upřesnil, jaký význam mělo pokleknutí v německém případě. „Berlín je maximálně kosmopolitní město, které staví na toleranci a rozmanitosti. Tyto hodnoty chceme reprezentovat pro celý svět.“

V Herthě také odmítli námitky německých kritiků, že šlo pouze o pokus, jak klub globálně zviditelnit. Informovaly o něm média po celém světě, především v zámoří se pro americké fanoušky málo známý tým dočkal velké reklamy.

„Každý, kdo si něco takového myslí, tomuto tématu neprospěje. Pokleknutí se stalo symbolem boje proti diskriminaci a rasismu, což je také krédo našeho klubu. Každý, kdo zůstane v této otázce mlčet, se stává spolupachatelem,“ odmítl člen vedení klubu Keuter, že by klub z celé akce cíleně marketingově profitoval.

Politické projevy na fotbalových stadionech jsou důsledně postihovány, v tomto případě však Herthě žádné sankce nehrozí. „Toto gesto vnímáme jako projev na obranu lidských práv,“ informoval Německý fotbalový svaz DFB.

Před zápasem poklekli i náhradníci a členové realizačního týmu Herthy Berlín
Před zápasem poklekli i náhradníci a členové realizačního týmu Herthy Berlín

SESTŘIH: Hertha - Schalke 0:2. Domácí v deseti padli, Darida zavinil penaltu
Video se připravuje ...
 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud