29. října 2008 • 15:27

Hoffenheim? Pohádka!

Autor: Václav Hanzlík
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se před startem bundesligy psalo o ambiciózním klubu z předměstí Sinnsheimu, mnozí se jen posměšně ušklíbli. TSG 1899 Hoffenheim rozhodně nepatřil mezi favority německé nejvyšší soutěže.



A když se po dvou odehraných kolech objevil na čele tabulky, nikdo tomu nepřikládal význam. Svěřenci trenéra Ralfa Rangnicka však senzačně vládnou bundeslize i po devíti kolech. A Německo žije „zázrakem z vesnice“.

O víkendu na domácím pažitu v přímém souboji o první příčku doslova rozprášili Hamburk (3:0). Jako mávnutím kouzelného proutku je posměch pryč, s provinčním klubem se musí počítat!

„Deutschland, ein Sommermärchen.“ Německo, letní pohádka, nebo chcete-li pohádkové léto. Vzpomínáte? Před dvěma roky se celé fotbalové Německo vezlo na vlně euforie, národní tým tehdy dokráčel až do finále světového šampionátu a i přes porážku všichni oslavovali družinu vedenou Jürgenem Klinsmannem.

Hoffenheim ve faktech
- v Hoffenheimu žije 3272 obyvatel

- vesnice leží ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko
- v letošní sezoně klub poprvé hraje bundesligu

- majitel Dietmar Hopp do klubu investoval přes 150 milionů eur
- spolu s Energií Cottbus má Hoffenheim nejnižší rozpočet na sezonu

- před sezonou klub prodal 14 tisíc permanentek

- v Německu však má projekt „Hoffenheim“ řadu nepřátel, hlavně kvůli bohatému majiteli, ten je při zápasech často vulgárně urážen fanoušky hostů


Nyní se o pohádce mluví znovu, jen letní pohodu přikrylo podzimní listí. Na vítězné vlně jsou nyní fotbalisté z malého jihoněmeckého městečka Hoffenheim!

Ti o víkendu roznesli na domácím stadionu v Mannheimu favorizovaný tým vedený kapitánem Davidem Jarolímem a usadili se na špici. Na městečko, ve kterém žije 3 272 obyvatel, téměř nepochopitelná věc.

„Všichni jsme extrémně hladoví po úspěchu. Máme mladý tým a chceme se každý týden bavit fotbalem. Když jsou úspěchy, baví nás to ještě víc,“
prozradil třiadvacetiletý obránce Marvin Commper, jenž by se podle expertů brzy mohl dočkat pozvánky do reprezentace. Poslední utkání nováčka totiž přímo z hlediště sledoval reprezentační kouč Joachim Löw.

Totální ofenziva
Vraťme se na začátek 90. let minulého století. Na hřišti v Hoffenheimu se tehdy kopala soutěž obdobná okresnímu přeboru. Do hlediště si našlo cestu jen pár skalních příznivců. Zlom nastal ve chvíli, kdy se klubu ujal jeden z nejbohatších Němců, majitel softwarové firmy a miliardář Dietmar Hopp.

„Německý Bill Gates“ se vrátil do klubu svého mladí, v němž nastupoval coby útočník. Ovšem tentokrát přišel v roli mecenáše. Do klubu od té doby napumpoval více než 150 milionů eur (cca 3,7 miliardy korun). Během necelých dvou dekád prošel z osmé nejvyšší soutěže do bundesligy.

Když už se Hopp nijak netajil svými ambicemi, vzal si v roce 2006 do klubu trenéra Ralfa Rangnicka, bývalého kouče Hannoveru či Schalke. Ten již tehdy s obdivem vykládal o moderním útočném fotbale, nazýval ho dokonce „totální ofenzivou.“

Tým šel dál nahoru a vrcholem byla letošní vstupenka mezi fotbalovou elitu. „Mám ambice jako kdysi se Schalke,“ řekl trenér před sezonou. Znělo to dost odvážně. S týmem z Gelsenkirchenu totiž hrál Ligu mistrů.
Nyní mluví trochu opatrněji, zřejmě aby své svěřence ochránil od tlaku.

„Hrajeme stále o záchranu. Když jsem po zápase v Hannoveru prohlásil, že pečlivě sleduji náš náskok na šestnácté místo, nešlo o vtip, myslel jsem to naprosto vážně. Čím déle budeme držet takový náskok, tím více času máme na přípravu v klidu, bez nějakých stresů a hlavně bez tlaku,“ řekl německému odbornému týdeníku Kicker.

Jako blechy
V čem tkví Rangnickovo kouzlo? Nesnáší defenzivní, ustrašený fotbal. Nemá rád zpětné přihrávky. Po hráčích požaduje neustálý presing, čímž dostává soupeře pod tlak, z něhož pramení chyby. Vše musí být prováděno v rychlosti, zejména přenesení hry.

„Na tréninku pilujeme rychlé kolmé přihrávky. Až šedesát nebo sedmdesát procent času věnujeme hře dopředu, držení míče a zakládání rychlých protiútoků,“ prozradil špetku tajemství přímo z klubové kuchyně.

„Jsou jako mladé blechy, které chtějí pořád vyhrávat. Mám mladý tým, hráčům zdůrazňuji, aby se nebáli chyb a neustále mysleli optimisticky,“ dodal koření úspěchu.

Rangnick spoléhá na týmový výkon bez velkých jmen, prim hrají talentovaní mladíci. Přesto několik borců vyčnívá nad ostatní. Stoprocentně to platí pro Vedada Ibiševiče, bosenského kanonýra, jenž má na svém kontě již deset branek a vede tabulku střelců.

Jeho parťák z útoků Demba Ba přidal pět gólů a dohromady tak tvoří nejnebezpečnější dvojici bundesligy. Právě senegalský útočník je příkladem dobře propracovaného skautingu. Ještě před dvěma lety tento kanonýr nastupoval za belgický Excelsior Mouscron, kde si ho klub vyhlédl a přivedl do Německa.

V záloze vyniká především Eduardo se Salihovičem. „Světová extratřída,“ oslavoval prvně jmenovaného Brazilce po zápase s Hamburkem majitel klubu, jenž čelí častým útokům ze strany soupeřových fanoušků.

Kde má tým slabiny? Podle expertů by to mohlo být na postu brankáře a ve hře dozadu. S tím souhlasí i šéf konkurenčního Bayernu Karl Heinz Rummenige: „Je potřeba dostat Hoffenheim pod tlak, vzadu jsou zranitelní.“ Argumentuje zápasy v Brémách nebo Leverkusenu, kde tým inkasoval shodně pět branek.

Titul?
V lednu se tým přestěhuje na nový stadion, v Sinnsheimu vyrostla supermoderní aréna pro třicet tisíc fanoušků. Doposud nastupuje Hoffenheim ke svým domácím utkáním v nedalekém Mannheimu.

„Vše je skvělé, jen fanouškovská základna se musí ještě zlepšit,“ myslí se Mario Basler, bývalý hráč Bayernu. „Už teď mají zápasy vyprodané a až budou hrát na vlastním, ta podpora bude ještě větší,“ soudí.

Sázková kancelář bwin dokonce zařadila Hoffenheim mezi horké kandidáty na titul. Na tuto sázkovou událost vypsala kurz 6:1, menší má už jen obhájce trofeje z Mnichova (2,20:1). Vsadíte si na mnichovský velkoklub, nebo věříte, že se podzimní pohádka dočká jarního pokračování

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud