Richard Šíma
30. července 2014 • 14:01

Polák se nevrátil i kvůli české závisti: Nechci slyšet nadávky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozdíl mezi úrovní českého fotbalu a elitními světovými týmy je v současné době velký. Česko doplácí na způsob, jakým se stará o výchovu fotbalových žáčků. Myslí si to Jan Polák, bývalý reprezentant, jenž se po sedmi letech vrátil do Norimberku. Ten je nyní účastníkem druhé bundesligy. Polák ji před návratem do Česka upřednostnil. Má podle něj vyšší úroveň než Synot liga. Příliš se mu nezdá ani české prostředí.



Český fotbal má potenciál, ale sráží ho špatná práce s mládeží. To řekl Jan Polák, bývalý reprezentační záložník, v rozhovoru pro týdeník Prager Zeitung.

Vysvětlil také, proč se neodhodlal k návratu do české ligy. Kromě toho, že druhá bundesliga má podle něj vyšší úroveň, vadí mu také česká závist, s níž se hráči, kteří dříve působili v zahraničí, v Česku potýkají.

„Mnoho lidí u nás hráče, kteří působili venku, po návratu domů prostě neakceptuje. Zažil to třeba Jirka Němec nebo Radek Látal,“ prohlásil Polák. „Jako hráč, který se vrátil z venku, musíte znovu prokazovat, co umíte. Jenže s těmi spoluhráči tam je to často těžké,“ cituje Prager Zeitung brněnského odchovance.

Český fotbal má dle jeho mínění dostatečný potenciál na to, aby znovu vychoval silnou generaci podobnou té, která za časů Nedvěda, Poborského a dalších sahala v Portugalsku po titulu mistrů Evropy.

„Musí přijít nová generace, ale to možná chvíli potrvá. Aby se to stalo, musí se u nás zlepšit zejména práce s deseti či dvanáctiletými kluky. V této oblasti to u nás nefunguje, jak by mělo. Jinak bychom těch talentovaných hráčů měli daleko víc,“ prohlásil hráč, jenž na konci minulé sezony skončil v bundesligovém Wolfsburgu a návratem do Norimberku sestoupil do druhé německé ligy.

„Svou úrovní je lepší než česká první liga. Infrastrukturou, kvalitou stadionů, počtem fanoušků. U nás bývá obvyklé, že na fotbal přijdou tři tisícovky lidí. Na druhou německou ligu chodí deset tisíc. Před takovou kulisou se člověk cítí lépe. A neslyší každou nadávku, která z ochozů zazní,“ pravil Polák.

Sám se netají tím, že by s Norimberkem rád postoupil zpět do nejvyšší německé soutěže. „Je to náš cíl a taky velká motivace,“ dodal bývalý reprezentant, jenž v Norimberku podepsal dvouletý kontrakt.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud