Pavel Janega
30. října 2014 • 15:49

Falešný stoper Neuer na výletě: Nemůžu jen stát ve vápně

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Skvěle čte hru. Vyběhne z branky a rozehrávkou vypomůže obráncům. Nebo s chladnou hlavou uhasí nebezpečný útok soupeře. Manuel Neuer je moderní brankář, kterého fotbaloví trenéři po celém světě dávají za vzor. Kritické komentáře o mnohdy zbytečném vybíhání vysvětluje tím, že je to důležité pro taktiku Bayernu i německé reprezentace.



Ta situace vystrašila snad všechny fanoušky Bayernu: Neuer přebírá přihrávku od Danteho, ale místo rychlého rozehrání nebo odkopu míří s balonem vpřed. „Je to ještě brankář?“ vyděsili se. Slabší povahy by v důležitějším utkání možná bral infarkt. Ale německý gólman o balon nepřišel ani v pohárovém utkání s Hamburkem (3:1). I když měl namále, situaci znovu vyhodnotil s přehledem.

Objevují se názory (jako dnes), že někdy to svým způsobem přežene. Mnohdy dohrává situace, i když by nemusel. Jako proti týmu Jaroslava Drobného a Petra Jiráčka. „Myslím, že během utkání se dotknu balonu vícekrát nohama než rukama,“ uvádí Neuer důležitý detail. Vždy ale vybíhá na jistotu, většinou riskuje, jen když nemá na výběr. A právě tohle dělá z Neuera příklad moderního brankáře.

„Vím, že existuje riziko, že by moje vyběhnutí mohlo vést k inkasované brance nebo třeba pokutovému kopu. Ale zcela bez šance bych byl, pokud bych váhal a byl nerozhodný,“ vysvětluje. Nerozhodný určitě není. Věří si. Toho jsme ostatně byli svědky už na mistrovství světa v Brazílii. „Tam jsem musel riskovat, protože jsme byli příliš vysunutí a Alžírsko využívalo volný prostor pro rychlé protiútoky,“ vzpomíná Neuer v rozhovoru pro fifa.com.

Neuer chodí do mnoha soubojů mimo pokutové území. Vše ale musí mít dokonale načasované. Tato schopnost je významná právě v momentě, kdy tým útočí a vysouvá svou obranu vysoko až na soupeřovu polovinu. Pak musí být v neustálém pohybu, mít cit a vědět, kdy a jak zasáhnout. V moderním fotbale zkrátka gólman nemůže hře jen pasivně přihlížet, protože po ztrátě míče při tomto způsobu hry by se jednalo o fotbalovou sebevraždu. Je to důležitý prvek ve hře Bayernu i německé reprezentace.

„V momentě, kdy jsme vysunutí příliš vysoko, tak brankář nesmí stát ve vápně,“ souhlasí trenér mistrů světa Joachim Löw, podle kterého Neuer umí dokonale „vyčistit“ prostor a prý by zvládl režírovat hru i ze zálohy. „Dříve obránci málokdy přihráli zpět brankáři, protože nevěděli, co s tím míčem udělá. V současnosti je to naprosto normální, otevírá vám to další možnosti v rozehrávce,“ vysvětluje Neuer.

Manuel Neuer s míčem u nohy během pohárového utkání s Hamburkem (3:1). "Myslím, že v zápase se nohama dotknu balonu vícekrát než rukama," říká německý gólman.
Manuel Neuer s míčem u nohy během pohárového utkání s Hamburkem (3:1). "Myslím, že v zápase se nohama dotknu balonu vícekrát než rukama," říká německý gólman.

Nohama hraje výborně, s míčem si rozumí. To je atribut, který mu závidí tisíce profíků mezi tyčemi. „Manuel je zcela oprávněně nejlepší brankář na světě,“ hlásí legenda Bayernu Oliver Kahn. „V jeho věku jsem nebyl tak dobrý,“ uznává s úsměvem. Reprezentační parťák a bývalý spoluhráč z klubu Toni Kroos přikyvuje: „Manuel je výjimečný a na světě není nikdo, kdo by byl lepší než on. Když stojí v brance, dává nám větší jistotu. Zasáhne vždycky, když ho potřebujeme. Je to komplexní brankář.“

Neuera to navíc dopředu táhne. I to je důvod, proč ho vídáme mimo velké vápno. Na tréninku často odhodí rukavice a jde si zahrát. „Hlavně, když trénujeme poziční hru sedm proti třem. Je to důležitý nácvik pro zlepšení techniky, přihrávek a rychlé přenesení hry,“ prozradil s tím, že v brance určitě nezůstane nadobro. Až ukončí profesionální kariéru, chce hrát v poli. Třebaže jen v německých nižších soutěžích. „Jako hráč bych možná zvládl čtvrtou ligu. Ale nevím přesně, na jakém postu.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud