4. března 2015 • 17:49

Nikdy nemá Dost! Objev z Wolfsbugru sází víc gólů než Ronaldo

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná ho ještě dobře neznáte, ale u jména Bast Dost zbystřete. Kromě Lionela Messiho žádný jiný útočník v Evropě nesází od začátku roku góly v takovém množství. Nizozemský útočník táhne Wolfsburg a prožívá nejlepší období v kariéře. V roce 2015 během osmi zápasů nastřílel už 13 gólů, mimo jiné se stal historicky nejefektivnějším kanonýrem německé ligy v rámci jedné sezony.



Do Wolfsburgu přišel Dost v létě 2012 s vizitkou hvězdy Heerenveenu, s nizozemskou Eredivisie se loučil bilancí 34 branek ve 37 zápasech. V Německu tak slavné sezony zprvu nebyly, minulý ročník zaznamenal jen pět tref.

Nejlepší střelci bundesligy

17 - Robben (Bayern),
16 - Meier (Frankfurt),
13 - Dost (Wolfsburg),
11 - Lewandowski (Bayern), Di Santo (Brémy),
10 - Aubameyang (Dortmund),
9 - Choupo-Moting (Schalke), Götze, Müller (oba Bayern), Bellarabi (Leverkusen)

2015, řádí jako uragán. Dostovy statistiky jsou naprosto výjimečné, na třináct branek potřeboval slabých osm zápasů. Víc gólů v roce 2015 zvládl jen Lionel Messi , který na 15 zásahů potřeboval 14 zápasů. A Cristiano Ronaldo má ještě co dohánět... Od začátku ledna se trefil "pouze" osmkrát.

Dostovi leží u nohou celá bundesliga, už se prokousal na třetí místo průběžného pořadí střelců aktuální sezony. Před ním jsou už jen Alexander Meier (Frankfurt, 16 gólů) a Arjen Robben (Bayern, 17 gólů).

Svými góly na jaře táhne Wolfsburg, který dokázal zamést i s Bayernem. V lize za šest zápasů ztratil jen dva body za remízu s Frankfurtem (1:1), drží si druhou příčku zajišťující účast v Lize mistrů. Dost se také stal nejefektivnějším střelcem bundesligy. Za 819 odehraných minut v tomto ročníku dal 13 gólů, což znamená, že se trefil každých 63 minut!

Posunul se do úplně jiných dimenzí

"Sezona běží a zatím běží dobře," řekl Dost po nedělní výhře v Brémách (5:3), na které se podílel dvěma góly. "Každý víkend říkám, že jednou branky dávat přestanu. Ale zatím se snažím pracovat pořád stejně a uvidíme, kde až skončím," prohlásil skromně 25letý ostrostřelec.

Dost těží ze spolupráce s Kevinem De Bruynem, který v zimě definitivně přestoupil z Chelsea. Jeho čísla z posledních zápasů ohromují. V bundeslize se jednou trefil proti Hoffenheimu, čtyřikrát proti Leverkusenu, dvě branky dal Hertě a v Brémách. Do jara vstoupil dvěma zásahy do sítě Bayernu, oba góly vstřelil také v prvním duelu vyřazovací fáze Evropské ligy proti Sportingu Lisabon.

Nizozemský šutér vlétl do roku 2015 jako žádný jiný fotbalista, posunul se úplně do jiných dimenzí. Přitom ve Wolfsburgu začínal sezonu jako útočník číslo tři. Teď je z něj obávaný kanonýr a nepostradatelná opora, jehož se bojí všechny celky v bundeslize.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud