23. ledna 2016 • 12:30

Proč Darida uhranul bundesligu? Je jako Jágr, hlásí expert Palička

Autor: Vlastimil Palička
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Startuje jarní bundesliga, Česko v ní reprezentuje osm fotbalistů. Ale jen jeden je pořádně vidět. Záložník Vladimír Darida zvládl výborně stěhování z Freiburgu do Herthy Berlín. Proč to dokázal? A má na to, aby zářil i ve druhé části elitní německé soutěže? Expert Vlastimil Palička říká, že ano.



Podle Paličky není náhoda, že bilance českých hráčů v bundeslize je negativní. S jedinou výjimkou. "Naopak je to logický výsledek fotbalových i lidských kvalit Vladimíra Daridy a já jsem přesvědčen, že ještě neřekl, pokud mu bude sloužit zdraví, poslední slovo," píše Palička ve Sport Magazínu.

Darida kraloval podzimní bundeslize v počtu naběhaných kilometrů během zápasů. Konkrétně naběhal průměrně 12,6 km na utkání. "To je nejen velmi nadprůměrná hodnota, ale také jedna z příčin, proč se, na rozdíl od svých krajanů, dokázal prosadit v německé nejvyšší soutěži," má jasno expert Sportu. Podle Paličky se totiž současný fotbal na mezinárodní úrovni bez odpovídající kondice úspěšně hrát nedá.

Jenže skvělá kondice by sama o sobě nestačila. Kdo se chce v ostré německé konkurenci prosadit, nesmí být líný kondici uplatnit. Ale ani to by nestačilo. "Špičkový fotbalista musí umět efektivně pracovat s míčem, především v rychlosti, musí být kreativní a pohotový v řešení herních situací, zkrátka musí umět hrát fotbal."

Dalším předpokladem jsou silové schopnosti, které zvyšují úspěšnost v osobních soubojích. "Dnes i technický fotbalista musí být ochoten podstupovat a vyhrávat osobní souboje. A naopak silový a kondičně výborně vybavený fotbalista musí také umět ovládat míč. Darida i tohle splňuje," chválí Vlastimil Palička českého reprezentanta.

Nesmí převažovat finanční motivace nad tou sportovní

Ten má ale zároveň i správný charakter, což je prý v bundeslize klíčový parametr pro úspěch. "Bez silné psychiky, zdravého sebevědomí a naopak přiměřené pokory, ctižádosti, ambicí, vítězné mentality a týmového cítění, zkrátka bez vůle, morálky a pracovitosti se žádný sportovec nedostane na vrchol," říká Palička.

Zápas Hertha - Augsburg sledujte od 15.30 ONLINE zde »

Nesmí ale scházet ani motivace. "Pokud u jakéhokoliv hráče jednoznačně převažuje finanční motivace nad tou sportovní, tak se v náročném konkurenčním prostředí lehce spokojí se svojí smlouvou a pozicí i mimo základní sestavu," vysvětluje bývalý kouč Jablonec, Opavy či Olomouce. To ovšem rozhodně není případ Vladimíra Daridy.

Když Freiburg spadl do druhé ligy, inicioval přestup do ambicióznějšího klubu, tedy Herthy Berlín, i když neměl jisté místo v základní sestavě. Ale zabojoval a v podzimní části si vybojoval pozici důležitého hráče, který tým vytáhl až na 3. místo v tabulce. Zdravé sebevědomí prokázal už ve Freiburgu, kde v sestupové sezoně vstřelil 6 branek, z toho 5 z pokutových kopů.

V současném klubu se posunul v základním rozestavení, na rozdíl od Freiburgu, o pozici výše, tedy na post podhrotového hráče. "Je to pro něj lepší role. Může v ní uplatnit lépe svoji kondiční vybavenost. Pohybuje se na velkém prostoru včetně finální fáze v pokutovém území soupeře," popisuje Palička.

Zřejmě i proto vstřelil v podzimní části sezony tři branky v bundeslize a dvě v Německém poháru ze hry. Kromě toho zde může více uplatnit i skvělou střelu ze střední vzdálenosti, čehož často využívá. "Pracovat pro tým i po ztrátě míče, tedy v defenzivě odvádět černou práci, je pro něj samozřejmost," vyzdvihuje.

Vladimír Darida si angažmá v dresu Herthy Berlín užíváFoto Reuters

Generální manažer berlínského klubu Michael Preetz o Vladimíru Daridovi a jeho přínosu pro současného zaměstnavatele prohlásil: „Stal se srdcem a plícemi naší hry.“ To hovoří za všechno.

Palička sice Daridu nikdy netrénoval, zařadil si ho do stejné skupiny s Pavlem Nedvědem , Petrem Čechem nebo Jaromírem Jágrem a dalšími sportovci, kteří se ve svém oboru dostali až na své maximum. "Na základě jeho výkonů na hřišti, způsobu vyjadřování v médiích, ze znalosti průběhu jeho fotbalové kariéry a z vlastního odhadu," napsal Palička pro Sport Magazín.

Darida nikdy nebyl ve výběrech mládežnických reprezentačních týmů. Možná i kvůli některým zdravotním problémům. "Všechno si musel vydřít a vybojovat. To mu do fotbalového, ale zcela jistě i osobního života dalo hodně, a proto se postupně vyšplhal až na vrchol, míní Palička. Za českou dvacítku odehrál jen jedno utkání a vstřelil v něm branku. Za lvíčata už to bylo 5 utkání a dvě vstřelené branky. Za reprezentační A-tým dosud nasbíral 31 startů a jeden gól.

"Není vyloučeno, že se sportovně posune ještě dále. Jeho budoucnost může ovlivnit nejen jarní bundesliga, ale i výkony na EURO 2016 ve Francii," věří Vlastimil Palička.

Sledujte fotbalové přestupy v Synot lize i v zahraničí ONLINE zde »

Vladimír Darida v pohárovém zápase své Herthy proti Norimberku.
Vladimír Darida v pohárovém zápase své Herthy proti Norimberku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud