Jan Malý
24. září 2016 • 14:40

Kadeřábek změnil stranu. V Hoffenheimu z něj dělají levého beka

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pavel Kadeřábek nastupuje v základní sestavě Hoffenheimu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby to bylo na jeho tradiční pozici pravého obránce. Jenže není, Kadeřábek se zabydluje na opačné straně defenzivní čtveřice Hoff enheimu. Trenér Julian Nagelsmann je s ním spokojený.



Byl to bláznivý zápas. Hoffenheim před dvěma týdny prohrával v Mainzu po první půli 1:4 a jeho trenér Julian Nagelsmann udělal v pauze jednu změnu. Na trávník poslal českého obránce Pavla Kadeřábka , nikoliv však napravo, ale nalevo. Hoff enheim nakonec vydřel remízu 4:4 a Kadeřábkovi od té doby zůstala pozice levého beka. Odehrál na ní celé dva následující zápasy s Wolfsburgem (0:0) a v Darmstadtu (1:1).

Zdá se, že to nebyl jen záskok na pár utkání. „Vypadá to, že mě tam teď bude trenér dávat,“ připustil český obránce. Proč vůbec ke Kadeřábkově přesunu došlo?

„Mám představu, že krajní obránce může někdy driblovat svou silnější nohou směrem doprostřed hřiště. Na pravé straně jsme navíc zkoušeli jiné věci,“ vysvětloval kouč Nagelsmann na páteční tiskové konferenci před duelem se Schalke.

Změnou na pravé straně obrany je, že na ní začal hrát Sebastian Rudy, který na této pozici naskočil i za německou reprezentaci. V Hoffenheimu také řešili, jak obsadit levý kraj obrany. Spokojenost totiž nepanovala s Korejcem Kim Jin-sunem, další adepti Philipp Ochs a Jeremy Toljan zase platí za ofenzivnější hráče.

Kadeřábek zvládá své party nalevo solidně. Koncentruje se hodně na defenzivu, směrem dopředu ho ale limituje, že si při centrech přehazuje míč na druhou nohu. „V posledním zápase velmi dobře bránil, i když to z jeho strany nebyla žádná ofenzivní jízda. Proti Wolfsburgu to zvládl výborně, ze své levé strany připravil dvě tři šance a především také velmi dobře bránil. S jeho výkonem jsem byl spokojen,“ ohlédl se za jeho vystoupeními Nagelsmann.

V obraně je pevnější než ostatní, chválí ho

Němečtí novináři jsou v hodnocení Kadeřábkovy činnosti v novém pracovním prostoru zatím zdrženliví. „Kadeřábek si na bundesligu rychle zvykl. Na pravé straně předváděl dobré akce především směrem dopředu a vytvářel tlak. V obraně byl jen zřídka nejistý. Myslím, že pro Hoffenheim je v každém případě posílením. Nechat ho hrát nalevo, to je zajímavá myšlenka. Jsem zvědavý, jak se bude dál rozvíjet. Zatím mě tu úplně nepřesvědčil, ale jsem si jistý, že to brzy udělá,“ řekl Sportu Tobias Becker, reportér serveru Echo24.de.

„Zápasy proti Wolfsburgu a Darmstadtu zvládl slušně, ne nějak zvlášť skvěle, ale ani špatně. V obraně je pevnější než ostatní, ale v ofenzivě má problém, protože neumí levačkou pořádně nacentrovat. Proto si pořád míč přehazuje na pravačku, než odcentruje, což však stojí čas,“ přidal svůj pohled redaktor odborného magazínu Kicker Georgios Moissidis.

Pro českého reprezentanta je klíčové, že hraje. „Je lepší hrát levého beka než vůbec, určitě mi to nevadí,“ ujistil Kadeřábek. Jeho touhy a obětavosti si všímá i kouč. „Pavel je hráč, který je šťastný, když může hrát a dát všechno pro tým. Pokud nemusí chytat, je mu relativně jedno, kde hraje,“ prohlásil Nagelsmann.

Zatím je otázkou, jestli se Kadeřábkova nová role nějak projeví v národním týmu. V něm má obránce Hoffenheimu poměrně pevné místo právě napravo. Pokud by i reprezentační kouč našel zalíbení v jeho využití na druhé straně, mohl by napravo dostat příležitost Theodor Gebre Selassie z Brém, pro nějž za současné konstelace nezbývá v základní sestavě místo.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

27. kolo
Články odjinud


Články odjinud