7. listopadu 2008 • 01:59

Kříže a hroby pro hráče

Autor: Blesk
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přišli na hřiště a ztuhli hrůzou. Na fotbalisty Drážďan, druhdy slavného německého klubu, který se plácá ve třetí lize, drsně zaútočili vlastní fanoušci. Na tréninkovém place vykopali jedenáct hrobů.



„Jámy nebyly moc hluboké, ale u nich stály zbouchané dřevěné kříže. Nic moc pocit," řekl Pavel Dobrý, někdejší útočník prvoligové Plzně, který v Drážďanech působí. „Po posledním zápase byli lidi nespokojení, pískali. Ale tohle je trochu moc."

Jeho mužstvo prohrálo v neděli doma 0:3 s Paderbornem a v tabulce dvacetičlenné třetí ligy je až na šestnáctém místě, což nesou radikální příznivci velmi těžko. „Hranice byla překročena," rozčílil se ředitel klubu Ralf Minge.

Fanoušci Drážďan, kterých chodí na třetí ligu kolem deseti tisíc, jsou považováni za ty úplně nejhorší v Německu. „Tohle se v historii ještě nestalo," stojí dokonce v policejním hlášení o poslední události.

Příznivci jsou frustrováni ze situace známého klubu. Za socialismu byl pojmem ve fotbale tehdejší NDR a ještě před třinácti lety kopal bundesligu. Finanční situace ho však srazila o dvě patra niž.

A to fanoušci nezvládají...

IVO ULICH: Jsou to neonacisti

Moc dobře ví, jak divocí jsou drážďanští fanoušci. V černožlutém klubu totiž dva a půl roku kopal. Ivo Ulich (34), bývalý reprezentant a záložník pražské Slavie.

Co říkáte hrobům na tréninkovém hřišti?
„V minulosti byly možná i horší věci. Po zápase jsme měli výklus a v parku na nás vlítla skupina čtyřiceti kluků. Měli kukly, házeli dělobuchy. Chtěli nám pohrozit, ale k násilí nedošlo. Jindy hráčům rozbíjeli auta. Ale to jsem nezažil."

Jací fanoušci patří do té radikální skupiny?
„Většinou nemají práci, navíc v bývalém východním Německu je hodně rozšířený neonacismus. Jsou naštvaní a dělají výtržnosti."

Hodně často?
„Ano. Třeba nedávno musel být zápas v Jeně odložen kvůli bitkám odložen o půl hodiny."

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

27. kolo
Články odjinud


Články odjinud