6. ledna 2017 • 11:23

Xavi varuje giganty z Evropy: Brzy půjdou do Číny největší hvězdy

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příchody hvězdných fotbalistů do činské Super League lámou platové rekordy a plní stránky novin. Zatímco jiní nad utrácením kroutí hlavou, legendární záložník Xavi si myslí, že je jen otázkou času, než se všechny velké hvězdy přesunou do nejlidnatější země světa.



Barcelona, Real Madrid nebo Manchester United bývají zmiňovány jako vysněné destinace pro fotbalisty. Do čela tohohle žebříčku se ale brzy může posunout třeba Šanghaj. Alespoň si to myslí legenda Barcelony Xavi. Mistr světa z roku 2010, který nyní působí v Kataru, o tom mluvil na tiskové konferenci před zápasem katalánského národního týmu.

Podle bývalého španělského reprezentanta se díky ohromným finančním možnostem čínských klubů blíží konec evropské fotbalové dominance. Myslí si, že nejlepší světoví hráči brzy nebudou mít jinou možnost než přestoupit do Super League.

"Musíme je brát vážně. Dlouhou dobu byla Evropa jediným místem pro TOP hráče světa, ale v Číně teď ukazují, že mají finance na to, aby nalákali ty nejlepší," řekl Xavi.

Ani ostatní části světa nemají šanci. "Nedá se to srovnávat ani s Amerikou," připomněl. "MLS lákala velká jména, ale na sklonku kariéry. Čína to dělá úplně jinak a přivádí hráče na vrcholu sil. Vytváří konkurenceschopnou ligu se skvělými hvězdami i trenéry."

Xavi poukázal i na hlavní lákadlo pro hráče - astronomické platy. "S takovými penězmi, které jsou schopni nabídnout, jim nemůže konkurovat ani Manchester United, nebo Real Madrid," říká. "To dělá z Číny velmi reálný cíl pro mnoho skvělých fotbalistů."

Utrácení horentních sum ale nemusí trvat věčně. Čínskému ministerstvu sportu se podle jeho tiskového mluvčího nelíbí "pálení peněz" ze strany fotbalových klubů a brzy by mohlo zavést větší finanční kontroly a platové stropy k zajištění příznivějších podmínek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud