1. března 2017 • 11:04

Ostuda ve Skotsku! Skácelův tým musel nastoupit se záložníkem v bráně

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nečekaná pozornost se dostala souboji úternímu Ayr United proti Raith Rovers ve druhé skotské lize. Hostující tým, za který nastupuje i český veterán Rudolf Skácel, neměl na soupisce ani jednoho zdravého brankáře. Co s tím? Mezi tři tyče se tak z nouze postavil záložník Ryan Stevenson, a odchytal celé utkání, které jeho mužstvo prohrálo 0:1.



Brankáři Raithu, osmého klubu desetičlenné druhé skotské ligy, v posledních týdnech nečekaně rychle odpadávali. Kevin Cuthbert, který je týmovou jedničkou, podstoupil operaci kýly, jeho náhradník Aaron Lennox si zlomil dvě kosti v ruce. Minulé kolo leželo na bedrech Conora Brennana, třetího v pořadí, ten si ale bolestivě poranil nohu a tři dny před zápasem s Ayrem tak Raithu nezbyl jediný zdravý gólman.

Situace dokonce došla tak daleko, že se k odchytání zápasu dobrovolně nabídla dvojka Cuthbert jako jeden z marodů, ačkoli ještě po operaci nemá ani vytažené stehy. Jeho klub chtěl zvolit podstatně šetrnější řešení a když nesehnal zdravou náhradu, zažádal o odložení zápasu.

Skotská fotbalová asociace k tomu vstřícná nebyla, a jasně vzkázala, že hráči Raithu musí k utkání s Ayrem nastoupit, ať už mezi tyčemi bude stát kdokoli. Nakonec se dobrovolně přihlásil Ryan Stevenson, který celou svou kariéru nastupuje v záloze či útoku. Zápas, který český hráč Rudolf Skácel sledoval jen z lavičky, nakonec neodchytal vůbec špatně, ačkoli hubené prohře 0:1 nezabránil.

„Bylo to zvláštní, ale nechtěl jsem kluky nechat na holičkách. Aspoň je to zážitek, který si můžu odškrtnout ze svého seznamu,“ usmíval se po zápase nouzový brankář Stevenson. „Čekal jsem, že na mě Ayr bude střílet ze všech pozic, ale nakonec jsem musel předvést jen pár zákroků. Musím pochválit kluky v obraně, mockrát soupeři nedovolili, aby to na mě zkusil zblízka,“ dodal hráč, který se do branky vrátit neplánuje.

Chce si ale nechat zarámovat rukavice, ve kterých chytal. „Nebyly to ani naše rukavice, patří Cammymu Bellovi (bývalému brankáři Glasgow Rangers). Náš útočník Ryan Hardie je měl v autě, tak jsem si je vzal,“ smál se Stevenson před kamerami BBC.

Jeho trenér John Hughes už ale moc usměvavý nebyl. „Doufám, že se skotská fotbalová asociace stydí,“ rozčílil se trenér Raithu. „Půlka těch chlapů neumí ani ráno skopnout peřinu z postele, natož aby někdy kopli do míče. Vůbec nevědí, o čem je fotbal. Pro dobro skotského fotbalu jsme ten zápas odehráli, ale tohle už se prostě nikdy nesmí stát,“ dodal Hughes.

Raith čeká další zápas 8. března, souboj s posledním St. Mirrenem už by měl odchytat jeden z trojice klubových brankářů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud