3. června 2017 • 17:47

Basilej se loučila se šéfem. Vzácná invaze fanoušků, Federer se klaněl

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Páteční ligovou výhrou 4:1 nad St. Gallenem uzavřela Basilej už osmou sezonu v řadě, která skončila ziskem titulu. Oslavováni nebyli jen tahouni týmu na hřišti, mezi něž patří čeští reprezentanti Tomáš Vaclík a Marek Suchý. Fanoušci si připravili překvapivě spořádanou invazi na hřiště, při které vzdali hold odcházejícímu prezidentovi klubu.



Basileji v posledním kole už o nic nešlo, červenomodří získali titul se sedmnáctibodovým náskokem. V utkání se St. Gallenem tak mohli hlavně oslavovat. Kromě převzetí trofeje, kterou zvedl nad hlavu kapitán Matias Delgado, došlo na jedno dojemné loučení.

Své sbohem totiž klubu řekl Bernhard Heusler. Švýcarský právník je podepsaný za nejúspěšnějším obdobím v historii FC Basilej, v jehož vedení působil osm let, od roku 2012 v roli prezidenta. "RotBlau" pod jeho dohledem v každé sezoně získali titul, jako první v zemi navíc dosáhli ročního obratu přes 100 milionů švýcarských franků.

Fanoušci se s Heuslerem rozloučili asi nejspořádanějším vniknutím na hřiště, jaké kdy uvidíte. V 73. minutě hráči vyklidili pole, aby mohla trávník zasypat početná skupina ultras, která odcházejícímu prezidentovi přezdívanému Bärni věnovala choreo. Ten před nimi za potlesku svých svěřenců mával klubovou vlajkou. Po zhruba sedmi minutách se fanoušci zase vrátili na svá místa, jako by se nechumelilo. Velká vzácnost!

"Nejdřív se mi zastavilo srdce," okomentoval Heusler celou situaci pro rádio SRF. "Ale věděl jsem, že musím zůstat klidný. Když fanoušci chtějí vyjádřit svou radost, tak ať k tomu klidně mají prostor," dodal.

Heuslerovo loučení si nenechaly ujít ani bývalé hvězdy klubu Granit Xhaka, Breel Embolo a Birkir Bjarnason. Dorazit mohl i Roger Federer, basilejský rodák a velký fanoušek týmu. Tenisový velikán vynechává část sezony a celý zápas tak sledoval z tribuny, s Heuslerem se potkal i při oficiální ceremonii, která následovala po utkání.

"Drahý Bärni, dnešek patři tobě," vzkázal mu Federer za potlesku třiceti tisíc fanoušků. "Narodil ses před téměř 53 lety jako fanoušek Basileje, a teď jsi legenda. Děkuji za všechno, co jsi pro klub udělal. I za to, že jsi ze mě udělal ještě většího fanouška," vysekl Federer poklonu.

Kromě Heuslera skončí v Basileji také trenér Urs Fischer, který měl smlouvu na tři roky, po dohodě s vedením ale odejde už po dvou sezonách. Závěrečným gólem zápasu se St. Gallenem se s červenomodrým dresem rozloučil i rakouský kanonýr Marc Janko.

Bernhard Heusler končí v Basileji po osmi letech a osmi získaných titulech
Bernhard Heusler končí v Basileji po osmi letech a osmi získaných titulech

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud