19. září 2017 • 14:11

Fotbal jako nikde jinde. V Atlantě mají stadion s unikátní střechou

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedním slovem nádhera. Atlanta United, od této sezony nový klub zámořské MLS, se může pochlubit krásným stadionem. Na sobotní zápas proti fotbalistům Orlanda (3:3) si do Mercedes-Benz Stadium našlo cestu přes 70 tisíc lidí, čímž byl stanoven nový divácký rekord soutěže. Zajímavá je především střecha ve tvaru větrníku, která se při otevírání a zavírání pozoruhodným způsobem otáčí. 



Stadion byl otevřen na konci srpna, kromě týmu MLS v něm hraje i tým amerických fotbalistů Atlanta Falcons z NFL. Celková cena stavby byla 1,5 miliardy dolarů (zhruba 33 miliard korun). Na americký fotbal se do arény vměstná 83 tisíc lidí, na ten evropský „jen“ 71 tisíc.

Stavba upoutá svým vzhledem už zvenku. Když se ale dostanete dovnitř, musíte se cítit jako v jiném světě. Sedmdesátitisícový dav dokáže vytvořit pozoruhodnou atmosféru. Zatahovací střecha pořádnému kotli přispívá.

Inspiraci ni našli architekti v posvátném římském Pantheonu, jehož střechu zdobí tzv. okulus, tedy kulatý otvor v nejvyšším bodě kupole, který ve středověku sloužil k osvětlení a větrání.

VIDEO: Co vše nabízí nový stadion v Atlantě?

Kromě střechy je zajímavá také obří 360stupňová obrazovka, která spojila tradiční kostku a posuvnou lištu známé i z tuzemských krytých moderních arén do jednoho. Z jedné strany stadionu jsou navíc díky prosklenné stěně vidět panorama Atlanty, hlavního města státu Georgie.

Na zámořskou fotbalovou soutěž MLS chodí v průměru kolem 20 tisíc diváků, až na dvě výjimky – Seattle (43 400) a právě nováčka z Atlanty, který s průměrnou návštěvností 47 926 kraluje.

Na víkendový zápas proti Orlandu přišlo dokonce 70 425 lidí, Atlanta tak o více jak tisíc fanoušků překonala dosavadní rekord ligy, který od dubna 1996 drželi Los Angeles Galaxy (69 255).

GALERIE | Podívejte se, jak vypadá stadion Atlanty United

Netypicky je udělaná také obrazovka na stadionu, která je kolem dokola
Netypicky je udělaná také obrazovka na stadionu, která je kolem dokola

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud