22. října 2017 • 16:40

Žádaný Královec! V úterý pískal PSG s Neymarem, v neděli čínskou ligu

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal je v Číně na očích. Není to pouze kvůli dobrým výkonům záložníka Bořka Dočkala v dresu Henanu, ale stopu už zanechal také český rozhodčí Pavel Královec. Místo víkendových zápasů 11. kola fotbalové HET ligy totiž s asistenty Martinem Wilczekem a Ivo Nádvorníkem řídil nedělní utkání čínské Superligy mezi druhou Šanghají a šestým Kuang-čou R&F. V atraktivním souboji správně nařídil jednu penaltu a sledoval překvapivé vítězství hostů.



Český rybníček už je Pavlu Královcovi malý. V úterý řídil v rámci Ligy mistrů utkání hvězdného Neymara a Paris St. Germain na půdě Anderlechtu, v pátek už se svými stabilními parťáky Martinem Wilczekem a Ivo Nádvorníkem odletěl do Šanghaje, aby zde v neděli odpískal utkání místního SIPG proti Kuang-čou R&F, které skončilo výhrou hostů 2:1.

„Čínská fotbalová asociace poslala na FAČR žádost, jestli by komise rozhodčích neuvolnila trojici rozhodčích na utkání čínské ligy. Je to v podstatě žádost, která směřovala jak do francouzské fotbalové asociace, tak i do německé a švédské asociace. Rozhodčí z těchto zemí už tam pískali,“ vysvětlil místopředseda Komise rozhodčích FAČR Petr Mlsna pro iRozhlas.cz.

Těmi posledními byla právě česká trojice, která utkání zvládla. První výrazný moment přišel ve 24. minutě, kdy Pavel Královec správně nařídil penaltu pro domácí, ale hvězdný Hulk ji neproměnil. Brazilský útočník skóroval až po hodině hry, kdy snížil na konečných 1:2.

Český sudí musel řešit sporný moment i ve druhé půli. Hostující hráč totiž ve vápně trefil ruku padajícího hráče Šanghaje, ale stejně jako v utkání Sparty s Plzní, kdy Ondřej Zahustel trefil Jana Kopice, se penalta nepískala. Při závěrečném tlaku si ještě zkoušel dojít pro penaltu Lei Wu, ale jeho pád ve vápně nechal Pavla Královce klidným a nikdo z domácích ani neprotestoval.

Pavel Královec už je zkušeným sudím, zápasy Ligy mistrů řídí pravidelně
Pavel Královec už je zkušeným sudím, zápasy Ligy mistrů řídí pravidelně

Premiéru v čínské nejvyšší soutěži tak čeští rozhodčí zvládli a kromě nových zkušeností se dočkají i příjemné finanční odměny. FAČR však na jejich výletu nevydělá ani korunu.

„Je to jenom otázka prestiže, není to spojeno s žádnými benefity, které by plynuly fotbalové české nebo čínské asociaci. Je to skutečně pouze prestižní záležitost, kdy jediný, kdo dostane odměnu, jsou ti rozhodčí, kteří tam pískají. Všechno ostatní je otázka mezinárodní spolupráce,“ říká Petr Mlsna.

Důvody, proč čínská strana k tomu kroku pravidelně sahá, jsou prosté. Čínská liga jde do finiše a místní rozhodčí ještě nejsou na dostatečné úrovni. Vedení místního fotbalu se tak snaží vyvarovat nezvládnutým zápasům a zve rozhodčí z Evropy.

I kvůli porážce SIPG se ale už dvě kola před koncem raduje z titulu Kuang-čou Evergrande, které má na čele nedostižný náskok devíti bodů. Tým trenéra Luize Scolariho tak vládne nepřetržitě od roku 2011, ale trenér brazilských mistrů světa z roku 2002 by měl po sezoně klub opustit.

Královec na náboru sudích: Nejlepší rozhodčí jsou z problémových hráčů
Video se připravuje ...


 

Z V R P Skóre B

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud