29. října 2008 • 16:54

Lippi: Maradona bude pro hráče Bohem

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Angažování kontroverzního Diega Maradony na lavičku argentinské fotbalové reprezentace zatím přineslo vesměs pozitivní ohlasy.



Podle slavného italského trenéra Marcella Lippiho bude hlavní devizou legendárního hráče jeho úspěšná kariéra, díky které je mezi fotbalisty obdivovanou ikonou.

"Jeho charisma a pověst mu umožní dostat z hráčů stoprocentní výkony. Bude pro ně Bohem," prohlásil trenér úřadujících mistrů světa Lippi.

Podle mnohých by mohl být Maradonovým handicapem nedostatek trenérských zkušeností, neboť ve velkém fotbale dosud žádný tým nekoučoval. Bývalý majitel Neapole, s kterou Maradona získal jako hráč dva mistrovské tituly v italské lize a Pohár UEFA, si to však nemyslí.

Tevez: Diego, používej hlavu>>>

"Koučem byl v podstatě, už když hrál u nás," řekl agentuře ANSA Corrado Ferlaino, který Maradonu koupil v roce 1984 z Barcelony. "Už po roce hráči nepovažovali za skutečného vůdce trenéra Bianchiho, ale Maradonu," dodal.

Na spolupráci se svým dětským idolem už se těší útočník Lionel Messi. Maradonovi nijak nezazlívá nedávná prohlášení, v nichž označil hvězdu Barcelony za sobeckého hráče. "To už je pryč. Obdivuju ho, za všechno, co dokázal," prohlásil Messi v italském deníku Gazzetta dello Sport.

Maradona by měl být do funkce oficiálně uveden ve čtvrtek, v den svých 48. narozenin. "Tohle se dá přirovnat jen ke chvílím, kdy se mi narodily dcery," uvedl nadšeně fotbalový idol.

V národním týmu bude mít i svého potenciálního zetě Sergia Agüera z Atlétika Madrid, jenž žije s Maradonovou dcerou Gianninou, která s ním čeká dítě.

Mistr světa z roku 1986 už má plnou hlavu plánů. "Nejdřív si budu chtít promluvit s hráči tady v Argentině, pak se na ně poletím podívat do Evropy," řekl Maradona, který odmítl komentovat vyhlídky svého týmu v nepříliš dobře rozehrané kvalifikaci na mistrovství světa v roce 2010.

Reprezentaci, od níž po nedávné prohře s Chile odešel Alfio Basile, povede s Carlosem Bilardem, který se bude mít funkci manažera týmu.
Devětašedesátiletý Bilardo vedl Argentinu už v letech 1983 a 1990, tedy v

dobách největší Maradonovy slávy. "Jasně jsme si řekli, že tým budu stavět já. Já budu ten, kdo bude mít v ruce píšťalku, přesto na jeho názor budu hodně spoléhat," řekl Maradona.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud