Karel Häring
9. listopadu 2008 • 11:26

Vítejte v pravém pekle!

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Také Turecko zasáhla finanční krize a jeho měna ztrácí hodnotu, ale kdo by se o to staral. Napříč šestnáct set kilometrů dlouhou zemí se už několik dní řeší jediná otázka.



Vyhraje Fenerbahce nebo Galatasaray? Velká země se chystá na velký zápas.

Prohlédněte si nejrůznější žebříčky derby - utkání sestavené podle stupně rivality a nenávisti. Na dvojici dvou nesmiřitelných istanbulských rivalů narazíte rychleji, než řeknete döner kebab.

Podle časopisu FourFourTwo se řadí na šesté místo na světě, magazín World Soccer ho umístil dokonce na čtvrté. „Je tak plné násilí, že se ho autority pokoušely zakázat. A tak důležité pro fanoušky, že jsou pro vítězství ochotni udělat cokoliv,“ charakterizoval zápas první z časopisů.

Heinz: Baroš se má na co těšit>>>

Ohně, bubny, obří vlajky a plakáty, secvičené choreo a taky výtržnosti, to vše doprovází „Bitvu o Bospor.“ Tradiční nápis směřovaný k hostujícímu týmu „Vítejte v pekle“ tady dostává pravý význam. Drtivá většina ostatní duelů je v porovnání s tím jen školní cvičení dospívajících čertíků.

Proč taková nenávist? Není v tom náboženství jako v Glasgow (Celtic-Rangers) ani souboj tříd (Boca Juniors-River Plate) či etnik. Je to otázka hrdosti. „V Turecku je to jiné, tady je výběr klubu vaší svobodnou volbou. Kdokoliv může fandit komukoliv,“ vysvětluje novinář Galip Oztürk.

V minulosti platívalo, že Galatasarayi, ležícím v evropské části, fandily vyšší, proevropsky orientované vrstvy a inteligence. I proto, že klub založili v ruce 1905 studenti francouzského lycea ve čtvrti Galatasaray, v čele s Ali Sami Yenem, po které se jmenuje i stadion.

Fenerbahce (1907) se nachází na asijské straně největšího tureckého města. Podle jednoho zdroje se k němu spíše řadily nižší vrstvy, podle výzkumu předního vědce Kurthana Fiseka ze 70. let střední třída. Nicméně v současnosti to už tohle rozdělení nesedí.

Co však zůstává aktuální, jsou stovky policistů v zelených vestách, které jsou při každém derby v pohotovosti. Ke rvačkám a výtržnostem nikdy nebylo daleko.

„Ještě v osmdesátých letech seděli fanoušci na zápasech promíchaní, v devadesátých je oddělili, ale podle počtu to bylo padesát na padesát. Až koncem devadesátých let zavedli kvóty pro hostující fanoušky,“ vypráví Emre, tlumočník českých hráčů v Besiktasi.

Souness provokoval

Mezi nechvalně proslulé zápasy patří pohár z toku 1996. Tehdejší trenér Galatasaraye Graeme Souness vzal po vítězství 1:0 velkou vlajku svého týmu a na stadionu Fenerbahce ji zapíchnul do trávníku přímo ve středu hřiště. Zatímco u fanoušků „Cim Bom“, jak je klub také přezdíván, si tímto gestem získal status hrdiny, domácí se mohli zbláznit vzteky a došlo k výtržnostem.

A protože to nebyl ojedinělý případ, dohodli se před sezonou 2005/2006 zástupci klubů velké trojky, policie a města na zákazu cestování fanoušků na stadiony soupeře.

To vyvolalo vlnu odporu a za chvíli se také ukázalo, že nebylo úplně možné uvést tyto restrikce do praxe. Fanoušci si hledali cesty, jak proniknout na utkání.

Asi dvě stovky příznivců Fenerbahce si oblékly dresy Besiktase, koupily si lístky a bez problémů se dostaly na stadion. Tam ze sebe servali dresy a pod nimi už měli své barvy. „Když jsme začali skandovat, obě strany se přirozeně rozdělily.

Fanoušci soupeře nám dali prostor. Ale pak přišla policie a ze stadionu nás vykopla. Nevím, proč byli překvapeni, dopředu jsme jim napsali, že se zákazem nesouhlasíme a na utkání se každopádně dostaneme,“ vyprávěl pro FFT fanoušek Antu Aytac. Dnes však bude mít v hledišti malou podporu i Galatasaray. Zhruba tisícovka bedlivě střežených fans.

Česká stopa

Ta bude doufat, že se prosadí i Milan Baroš, pro kterého to bude další velké derby jeho kariéry, i když není prvním Čechem, na jaře 2006 poznal atmosféru tohoto klání Marek Heinz. A také ponížení, protože Galatasaray Istanbul prohrál 0:4.

Na stadionu Sukuru Saracoglua se „červenožlutým“ v lize vůbec nedaří, v posledních osmi sezonách vždy odjeli s prázdnou.

Situace obou klubů není příznivá. Před 10. kolem patřila Galatasaryi pátá příčka, Fenerbahce dokonce až devátá. Pro Luise Aragonese je to možná poslední šance, jak zachránit angažmá. Jedině vítězství může kouče španělských mistrů Evropy udržet v naději.

Pevnou pozici nemá ani Michael Skibbe. „Ale výhrou v Poháru UEFA na hřišti Benfiky možná dostane další tři čtyři zápasy šanci, i kdyby nevyhrál,“ myslí si sedmadvacetiletý fanoušek „Gala“ Serhan.

Velké divadlo začne dnes v 18 hodin.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud