Michal Petrák
18. srpna 2012 • 07:50

"Pindík" jde do boje proti Mourinhovi. Ovládne Španělsko Real, nebo Barca?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | Nejen barcelonští fanoušci museli být překvapeni, když jejich klub oznámil jméno nástupce odcházejícího trenéra Pepa Guardioly. Stal se jím Tito Vilanova, který se dosud ve fotbale nejvíce proslavil tím, že ho José Mourinho šťouchl do oka a zkomolil jeho jméno na zdrobnělinu penisu...



„Pito Vilanova? Nebo jak se jmenuje... K němu nemám co říct,“ prohlásil José Mourinho na tiskové konferenci po druhém utkání o španělský Superpohár loni v srpnu.

Když předtím Barcelona slavila vítězství 3:2 v odvetě (první zápas 2:2), přišel zezadu k Titu Vilanovovi a šťouchl ho do oka...

Bůh ví, jestli jméno tehdejšího asistenta Barcy zkomolil Mourinho schválně, každopádně pito je ve španělštině slangová zdrobnělina pro penis – tedy něco jako pindík.

Terč tohoto zesměšnění teď bude kontroverznímu Portugalci hlavním rivalem na cestě za obhajobou španělského titulu...

Když si Pep Guardiola vzal dovolenou od fotbalu a prezident Barcelony Sandro Rosell oznámil, že místo něj bude Xavimu, Iniestovi a spol. šéfovat málo známý asistent, ve fotbalovém světě to vzbudilo pozdvižení.

Vždyť narozdíl od Guardioly, který byl hvězda už jako hráč, o tomhle chlapíkovi jako o fotbalistovi téměř nikdo neslyšel. Za svou kariéru nasbíral jen 26 startů ve španělské nejvyšší soutěži. A přesto volba vedení vyvolala mezi hráči nadšení.

„Chtěli jsme, aby Pep pokračoval. Ale jakmile jsme se dozvěděli, že se rozhodl skončit, byla nejlepší možná zpráva, že po něm převezme tým Tito,“ radoval se kapitán Carles Puyol.

Tito Vilanova, nový trenér BarcelonyFoto Reuters
„Znamená to, že projekt pokračuje. Tito zná tým líp než kdokoli jiný, ví toho spoustu o fotbale a perfektně rozumí filozofii klubu,“ vysvětloval svou radost.

„Je jako kniha, hrozně moc vás toho naučí,“ přidal se s chválou Andrés Iniesta.

„Je podobný Guardiolovi, jen je klidnější,“ doplnil spoluhráče Sergio Busquets.

Vilanova je opravdu logickou volbou – jakmile se Barcelona Guardiolovým jmenováním v roce 2008 vydala na cestu totální provázanosti všech úrovní klubu, neměla jinou volbu.

„Guardiola byl Shankly, teď doufáme, že Tito bude Paisley,“ napsal jeden katalánský novinář v narážce na podobnou výměnu v úspěšné éře Liverpoolu v sedmdesátých letech.

Vilanova je ve skutečnosti možná ještě větším propagátorem „krásného fotbalu“ a implementace odchovanců než Guardiola, proto se jako jeho nástupce dokonale hodí.

„Nechceme jen vyhrávat. Můj ideál je tým z odchovanců a útočný fotbal,“ prohlásil kdysi v rozhovoru pro deník El País. „Ale vím, že překonat to, čeho jsme dosáhli v minulosti, bude těžký úkol.“

Pokud ho dotáhne do úspěšného konce, Mourinho si bude jeho jméno pamatovat ještě hodně dlouho...

José Mourinho, kouč Realu Madrid
José Mourinho, kouč Realu Madrid

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud