20. července 2013 • 19:00

Kdo povede Barcelonu? Vilanovu má nahradit klubová ikona Enrique

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen těžko vstoupí Barcelona dvakrát do stejné řeky. Že by Tita Vilanovu, který kvůli léčbě rakoviny opustil lavičku katalánského klubu, nahradil některý z jeho dvojice asistentů Jordi Roura - Joan Ferrer podobně, jako on sám nahradil Pepa Guardiolu, je krajně nepravděpodobné.



"Po vyhodnocení výsledků vyšetření Tita Vilanovy jsme došli k závěru, že bude jeho léčba nebude slučitelná s plněním úkolů hlavního trenéra," oznámil prezident Barcelony Sandro Rosell v pátek večer na mimořádné tiskové konferenci. Nejhorší obavy se naplnily, Vilanova musí pokračovat v boji s rakovinou. Pro španělské mistry to znamená hledání nového šéfa lavičky.

Historie se tentokrát ale nebude opakovat, asistent roli hlavního kouče Barcelony nepřevezme. Když sám Vilanova loni nahrazoval na lavičce Barcelony odcházejícího Pepa Guardiolu, měl za sebou pět let v pozici Guardiolova asistenta. Vilanovovi muži Roura a Ferrer takové zkušenosti nemají. Pětačtyřicetiletý Roura vypomáhal Vilanovovi jedinou sezonu, o dva roky mladší Ferrer je ve funkci dokonce jen několik týdnů.

Přesto je v hledáčku španělského celku kouč, který má ke klubu blízký vztah. Jedním ze dvou vysoce pravděpodobných kandidátů na uvolněný post v Barceloně je totiž její někdejší slavný hráč Luis Enrique.

Bývalý kapitán Katalánců po skončení aktivní kariéry tři roky vedl barcelonský "B" tým, v předminulé sezoně převzal otěže v AS Řím. Italské angažmá však nebylo úspěšné, tým z hlavního města nevybojoval účast v evropských pohárech, třiačtyřicetiletý Enrique sám předčasně složil funkci a byl na konci ligového ročníku vystřídán českým koučem Zdeňkem Zemanem.

Enrique byl sice před šesti byl jmenován trenérem Celty Vigo, mezi sedmnáctým celkem loňské sezony a úřadujícími šampiony by však zřejmě volil snadno. Ani odstupné tři miliony eur by pro Barcelonu nečinilo problém. Konečně nejvýznamnějším argumentem pro Enriqueho je podle španělského tisku skutečnost, že sám Vilanova ho údajně označil jako svého vhodného náhradníka.


Argentinský kouč Gerardo MartinoFoto ČTK/AP
Druhým trenérem, o jehož služby se Barcelona zajímá, je Gerardo Martino. Ten převzal tradiční argentinský celek Newell's Old teprve před minulou sezonou, v dřívějších letech pak působil u reprezentačního výběru Paraguaye.

S tou se kouč přezdívaný Tata probojoval na mistrovství světa v Jižní Africe, kde paraguayští fotbalisté ve čtvrtfinále potrápili Španělsko a vypadli po těsném výsledku 0:1.

Sám Martino je velikým obdivovatelem barcelonského fotbalu, v nedávném rozhovoru pro španělský list Marca označil její "tiki-taku" za ideální fotbalový styl. Podle stejného deníku se mají zástupci Barcelony s padesátiletým rodákem z argentinského Rosaria sejít příští týden.

Spekulace nejen španělského tisku obohatily hádanku o příštím kouči Barcelony kromě Luise Enriqueho a Gerarda Martina i o další jména.

Současný trenér Swansea Michael Laudrup strávil ještě jako hráč v barcelonském dresu pět let, před nedávnem se ale nechal slyšet, že v klubu Premier League i navzdory zájmu od větších celků vydrží ještě sezonu.

Roberto Mancini je po konci v Manchesteru City bez angažmá, jeho působení v milionářském klubu však především v Lize mistrů nepatřilo k výrazně úspěšným.

Lodivod Tottenhamu André Villas-Boas už jednou náhlý přestup do evropského velkoklubu zažil, když převzal londýnskou Chelsea, ale toto spojení skončilo rozpačitě a není jisté, že by podobný risk chtěl podstoupit znovu.

Ať už se Barcelona rozhodne jakkoliv, jméno Vilanovova nástupce má v plánu oznámit co nejdříve. Do začátku nové sezony La Ligy zbývá necelý měsíc, ročník 2013/14 začne už 17. srpna. Na Camp Nou zavítají hosté z Levante. Barcelona je přivítá už s novým mužem na lavičce.

Gerardo Martino, přezdívaný Tata, by mohl po Titu Vilanovovi převzít Barcelonu
Gerardo Martino, přezdívaný Tata, by mohl po Titu Vilanovovi převzít Barcelonu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud