11. února 2015 • 15:50

Esa Barcelony řádí. Messi, Neymar a Suárez v lize nastříleli už 42 gólů

Autor: kah, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sotva začal nový rok, vypadalo to na velký pád říše barcelonské. Porážka, a hlavně vnitřní krize doprovázená zprávami o mizerných vztazích mezi Lionelem Messim a trenérem Luisem Enriquem, nevěstila pro „Blaugranas“ nic pozitivního. Jenže od té doby Barca letí jen a jen vzhůru. Útočné trio Messi, Neymar a Suárez se dostává do pohody a ničí jednoho soupeře za druhým. Jak si povede v dnešním pohárovém zápase s Villarealem? (20:00 na iSport.cz ONLINE)



Jak zareagovat na zaváhání a kritiku? Tenhle recept vypadá jednoduše: dát za následujících devět utkání v průměru téměř čtyři branky a všechna vyhrát. Ale jen pár výjimečných klubů by tohle dokázalo. A Barcelona, která od prohry na půdě San Sebastianu nastřílela třicet čtyři branek, patří mezi ně.

Jen v ojedinělém případě za posledních dvaatřicet dnů Barca skórovala pouze jednou. Zato ve zbývajících osmi vždy minimálně třikrát. V neděli večer na San Mamés, fotbalovém chrámu Athletiku Bilbao, se prosadila pětkrát. A potvrdila výbornou formou, díky níž se dostala do semifinále Španělského poháru, vyhrála pět ligových duelů v řadě a dotáhla se na vedoucí Real se ztrátou jediného bodu.

Co se tedy změnilo od porážky na stadionu Anoeta, jejíž bezprostřední následky otřásly na několik dnů suverenitou Nou Campu? Odpověď nehledejte u trenéra Luise Enriqueho. „Nedošlo k žádným změnám. Pokračujeme v práci stále stejným směrem, od prvního týdne sezony až do třicátého,“ prohlásil po výhře 5:2 v Bilbau.

„Hráči nejsou mašiny. Někdy hrají lépe, někdy hůř. Ale nezměnili jsme nic. Rádi bychom vždy předvedli skvělé výkony, jenže to je nemožné,“ uvedl kouč. Jeho slova se evidentně týkala i zmíněné porážky v úvodu tohoto roku.

Hvězdní Neymar s Messim obstarávají většinu branek Barcelony, vydatně jim pomáhá i barcelonský záložník Rakitič
Hvězdní Neymar s Messim obstarávají většinu branek Barcelony, vydatně jim pomáhá i barcelonský záložník Rakitič

Spory kolem Messiho? Jen ojedinělý výpadek

Jinak řečeno, nešlo podle něj o vyvrcholení krize mezi ním a Messim, jak se ve španělských médiích psalo, ale o ojedinělý výpadek. Od té doby totiž Barcelona najela na vítěznou vlnu.

Nicméně najdou se věci, které nyní „fungují“ jinak. Enriquemu vyčítali, že v první části sezony až příliš rotoval s hráči. V ligových zápasech nenastoupila dvakrát po sobě totožná sestava. Poprvé se tak stalo až v polovině ledna na hřišti La Coruni, týden po impozantním výkonu a vítězství nad Atlétikem.

Je těžké říct, jestli podlehl kritice, nebo prostě našel svou ideální jedenáctku, každopádně rotace se snížila. Lepším výsledkům přispěla i přítomnost Gerarda Piqueho, jenž se vrátil do sestavy, ale především do lepší formy. Na podzim hrál mnohem hůř.

A co je zásadní, Lionel Messi se vrátil ke svému průměru. Což v případě sedmadvacetiletého Argentince znamená, že dělá věci, v nichž se mu vyrovná jen Cristiano Ronaldo. „La Pulga“ (Blecha) si připsala v posledních osmi zápasech deset branek a k tomu sedm asistencí. Produktivnější vstup do nového roku zažil Messi jen před čtyřmi lety (13+6).

Výtečně klape spolupráce s Neymarem a Suárezem. Mimořádná útočná letka na hřišti nachází potřebnou chemii. Všichni tři se dostali do formy a svou kvalitou rozkládají jakéhokoliv soupeře. Spolupráce hvězdného tria už v probíhajícím ligovém ročníku vynesla Barceloně 42 gólů a 24 asistencí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud