17. listopadu 2015 • 15:43

Idiot Van Gaal a jiný Mourinho. Xavi vypráví o časech v Barceloně

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský kouč Manchesteru United Louis van Gaal často čelí obviněním kvůli svým údajným přísným metodám. Za až příliš negativní styl hry ho zkritizoval i bývalý hráč United Paul Scholes. Podobné myšlenky měl z Van Gaala také hvězdný záložník Xavi, kterého Nizozemec vedl v Barceloně. „Po dvou dnech jsem si říkal, co je to za idiota,“ vypráví 35letý Španěl v rozhovoru pro web televize ESPN. Pak se však vše změnilo a dnes by na přísného trenéra nedal dopustit.



Manchester ztrácí na čelo tabulky dva body. Ve skupině Ligy mistrů je jedno vítězství od postupu do vyřazovací části. Přesto čelí Louis van Gaal kritice. Prý je až moc negativní.

Podobné myšlenky měl na začátku vzájemné spolupráce i bývalý záložník Barcelony Xavi. Jeho vedl Van Gaal v letech 1997 – 2000. „Po dvou trénincích s ním, jsem si říkal: „Co je to za idiota?“ řekl ESPN současný hráč Al-Saddu.

Pak však prozřel a našel si k nizozemskému kouči cestu. „Po týdnu jsem si však uvědomil, že je to ten správný trenér. Je to dobrý člověk. Má ohromný charakter. Je to čestný muž, velmi metodický a opravdový perfekcionista,“ popisuje všechny vlastnosti 64letého kouče. „Hrát pod ním je náročné, je přísný,“ dodává Xavi.

Mourinho překvapil defenzivním fotbalem

Španělský internacionál hrál také pod vedením Josého Mourinha, který předtím, než se vrhl na trenérskou sólo dráhu, dělal Van Gaalovi v Barceloně asistenta. „Naprosto rozuměl filozofii, kterou Barca praktikovala a s Van Gaalem měli hodně podobné názory,“ popisuje Mourinha.

„Hráči byl velmi uznávaný. Občas nás vedl pouze sám v B týmu a byl úžasný. Jsem velmi překvapený, že se proslavil úplně jiným stylem fotbalu. Hraje defenzivně, což s námi rozhodně nechtěl,“ diví se španělský fotbalista.

Jak Van Gaal, tak i Mourinho působí v současné době v anglické Premier League. Zatímco starší Van Gaal bojuje s Manchesterem o přední příčky, Mourinho zažívá v Chelsea nejhorší sezonu své dosavadní kariery.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud