Jonáš Bartoš
2. prosince 2015 • 10:28

Barcelona se točí ve finanční spirále. Ztratí Neymara či Messiho?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V minulé sezoně vydělali 608 milionů eur (16,4 miliardy korun). Vyhráli tři trofeje, podle mnohých hrají nejlepší fotbal na světě. Jenže pro slavnou Barcelonu mohou brzy nastat těžké časy. Obří kolos je stále složitější ufinancovat, náklady stoupají do astronomických výšin. Britský list Daily Mail přišel s analýzou, kde tvrdí, že pro zachování finanční solventnosti se slavný klub možná bude muset vzdát jedné hvězdy z dvojice Neymar, Lionel Messi.



Za posledních šest let vyhrála Barcelona třikrát Ligu mistrů, od roku 2009 slavila pětkrát domácí ligový titul. V éře Lionela Messiho na světě neexistuje klub, který by byl v počtu trofejí úspěšnější.

Ježe zlaté období v Barceloně může brzy skončit. Je stále náročnější pokrývat obří výdaje spojené s chodem klubu plného drahých hvězd. Britský Daily Mail tvrdí, že jen na platy se v Barceloně vydává neúnosných 73 procent z celkového rozpočtu.

Pravidelné mzdy hráčů, ve Španělsku navíc zatěžkané vysokým zdaněním, jsou extrémním nákladem. Největší hvězda klubu Lionel Messi si ročně vydělá 20 milionů eur po zdanění (540 milionů korun), za získané treble v minulé sezoně mu klub vyplatil ještě 4 miliony eur (108 milionů korun). Neymar , druhý nejlépe placený hráč, si přijde na 14 milionů eur ročně (378 milionů korun).

Barcelona v minulé sezoně vyhrála úplně všechno. Získané bonusy za výhry v lize, poháru i Lize mistrů finanční oddělení samozřejmě potěší, na druhou stranu se musely všem členům klubu vyplatit štědré prémie. Pro klub, byť má díky velkým úspěchům ohromné příjmy (britský Daily Mail píše o částce přesahující 16 miliard korun za minulou sezonu), je stále těžší pokrývat obrovské náklady.

Barcelona plánuje také renovaci stadionu. Přestavba Nou Campu by měla stát celkem 600 milionů eur (16,2 miliardy korun), stavět by se mělo začít během dvou let a finišovat do sedmi. Klub chce zvýšit kapacitu na 105 tisíc míst, za městem chce ještě vybudovat menší stadion pro zápasy B týmu a chystá se i nová aréna pro basketbalisty.

Fotbalisté Barcelony pošesté za sebou v lize zvítězili
Fotbalisté Barcelony pošesté za sebou v lize zvítězili

Chybí příjmy z televizních práv i bohatý šejk

Jenže kde na to vzít? Klub stále nemá uzavřenou smlouvu s hlavním sponzorem, současný kontrakt s Qatar Airways vyprší už příští rok. Dohoda uzavřená v roce 2013 Barceloně zajišťuje 57 milionů eur za sezonu (1,5 miliardy korun ročně). Představitelé klubu chtějí částku do dalších let navýšit, ale zatím se nepodařilo dospět k finální dohodě.

Firma Nike, která tým obléká, dává klubu mezi 30 - 35 miliony eur ročně (až 945 milionů korun), kontrakt běží do června 2018. Barcelona se snaží hledat příjmy i jinde, sponzorům nabízí například jméno stadionu. Z komerčního "příjmení" Nou Campu klub plánuje vytěžit okolo 14 milionů liber (532 milionů korun). 

Barcelona v prvním poločase proti AS Řím jednoznačně kralovalaFoto ČTK

Přes veškerou snahu maximalizovat své příjmy španělský celek nemůže konkurovat bohatým klubům z Anglie.

Ostrovní fotbal těží z miliardových bonusů z televizních práv. Barcelona má stejně jako Real Madrid garantovaných 140 milionů eur v příštích pěti letech (3,8 miliardy korun), s částkami u anglických týmů se to ale nedá srovnávat.

Barcelona nemá v zádech ani bohatého majitele, který by do klubu pumpoval potřebné miliardy jako v případě šejků v PSG, Manchesteru City či například Romama Abramoviče v Chelsea. Barcelona je "majetkem" svých příznivců, kteří vlastní klubové akcie a rozhodují například při volbě prezidenta.

V konečném důsledku to může znamenat, že Barcelona nebude schopná pokrýt náklady na největší klubové hvězdy. Vedení čeká jednání o nové smlouvě s Neymarem, jeho stávající kontrakt vyprší v roce 2018.

Cílem hráčových zástupců bude smlouvu vylepšit tak, aby se výrazněji přibližovala podmínkám, které má Lionel Messi. Ten je v Barceloně taktéž vázán do roku 2018, klub mu chce kontrakt za stejných podmínek prodloužit až do roku 2020.

Ani jeden z klíčových hráčů klub opustit nechce, nicméně se může stát, že Barcelona nebude schopná oba platy pokrýt. Celky z Anglie (především ty z Manchesteru) jsou navíc oběma hráčům připraveni smlouvy ještě vylepšit.

Problémem je i podepisování nových hráčů. Už teď je velmi pravděpodobné, že hlavní cíl, záložník Juventusu Paul Pogba, spíš zamíří na Ostrovy, kde budou schopni zaplatit požadovanou sumu 100 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Skončí Barceloně zlaté časy?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud