Tomáš Podvín
12. ledna 2016 • 15:20

Z experta trenér. Neville zažívá ve Valencii bídný start a prosí o čas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Kdybych tuto nabídku nepřijal, mohl bych zahodit svoji důvěryhodnost,“ pronesl Gary Neville, když se vzdal práce uznávaného televizního experta a stal se trenérem Valencie. Bývalý vynikající fotbalista a reprezentant Anglie ale rychle poznal, že teorie a praxe můžou být zcela jiné. Zatímco v televizi u rozborů zářil, v roli kouče se mu zatím tolik nedaří.



José Mourinho je nemá v lásce. Televizní experty, v Anglii takzvané pundity, kteří po každém kole rozebírají, kritizují či radí. „Je to vysněná práce, nemáte žádnou zodpovědnost,“ tvrdí Portugalec.

Jedním z nich byl také Gary Neville. Uznávaný hráč a příkladný srdcař se po konci kariéry změnil v nekompromisního televizního experta, který se nebál mluvit upřímně. Mnohdy tak, že se to jiným nemohlo líbit. Fanoušci to ale milovali.

Jenže Neville není z těch, o kterých mluvil Mourinho. Na rozdíl od mnoho dalších se rozhodl, že chce svá slova potvrdit v praxi. Proto převzal Valencii, která zažívala po výborné minulé sezoně útlum.

Čekání na ligovou výhru

Angličan sice nebyl favoritem fanoušků, ale slíbil, že pro úspěch udělá všechno. V klubu se navíc potkal se svým bratrem Philem. Právě on řídil první zápas, protože čerstvě jmenovaný Gary ho sledoval jen z tribuny. Do Valencie přijela Barcelona a odvezla si k překvapení všech jen bod. Začátek pohádky? Zatím spíš hororu.

Gary Neville ve Valencii

5.12. 2015 La Liga Valencia - Barcelona 1:1*
9.12. 2015 Liga mistrů Valencia - Olympique Lyon 0:2
13.12. 2015 La Liga Eibar - Valencia 1:1
16.12. 2015 Pohár Valencia - Barakaldo 2:0
19.12. 2015 La Liga Valencia - Getafe 2:2
31.12. 2015 La Liga Villarreal - Valencia 1:0
3.1. 2016 La Liga Valencia - Real Madrid 2:2
6.1. 2016 Pohár Valencia - Granada 4:0
10.1. 2016 La Liga Real Sociedad - Valencia 2:0

*Zápas řídil Nevillův bratr Phil, Gary byl ještě na tribuně

V prvním utkání, které Gary Neville řídil jako hlavní trenér, totiž zažila celá Valencie velké zklamání. Nečekaná domácí prohra 0:2 s Olympiquem Lyon znamenala vyřazení z Ligy mistrů.

Poté přišel první Nevillův zápas ve španělské lize a byla z toho remíza 1:1 ze hřiště Eibaru. Pozor, to určitě není tragédie, skromný klub hraje letos nad očekávání. Fanouškům spíš neseděla hra hostujícího týmu.

A to se dá říct i o dalších zápasech. Výsledkem je, že Gary Neville stále čeká na výhru v La Lize. Spokojení byli za tu dobu příznivci „Netopýrů“ jen jednou, po domácí remíze 2:2 s Realem Madrid.

Jinak je to ale bída. Doma jen bod s Getafe, prohra ve Villarrealu a naposledy i na půdě Realu Sociedad. Za pět zápasů pět vstřelených gólů a osm obdržených. Místo plánovaného rozkvětu přišel spíš pád.

Jediné výhry ve Valencii si zatím Neville připsal v domácím poháru, kde porazil třetiligové Barakaldo (2:0) a pak také Granadu (4:0). To je ale pro náročné publikum zatraceně málo.

Doufali ve zkušeného trenéra, Neville je šok

Fanoušci již několikrát vyprovodili Nevillovi svěřence pískotem. „Fanoušci Valencie doufali ve zkušeného trenéra, Neville byl šok. Zatím dávají najevo nespokojenost pouze s hrou, ale myslím, že jestli se nepovedou ještě tak dva tři zápasy, začnou požadovat Nevillovo odvolání,“ tvrdí zástupce českého fanklubu Valencie Vojtěch Kúr.

Co na to sám začínající trenér? „Chápu naše fanoušky, ale chtěl bych poprosit o čas a trpělivost,“ řekl Neville po poslední prohře na půdě Sociedadu. „Budeme pracovat tvrdě, abychom vše napravili co nejdříve,“ ujistil pak příznivce. Ti musí doufat, že jeho slova budou platit.

Trenér Valencie Gary Neville během zápasu na půdě Realu Sociedad
Trenér Valencie Gary Neville během zápasu na půdě Realu Sociedad

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud