16. února 2016 • 11:07

Geniální trik, nebo výsměch? Experti se přou o Messiho penaltu

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta penalta okamžitě obletěla svět. Lionel Messi se postavil k bílému puntíku, jenže místo střely volil krátké přiťuknutí na zakončujícího Luise Suáreze. Kulišárna Barcelony při gólu na 4:1 v sobotním ligovém zápase proti Celtě Vigo většinu fanoušků nadchla. Najdou se ale tací, co výjimečné kousky nejlepšího útoku světa pobuřují. "Bylo to absolutně bez respektu," tvrdil například pro BBC anglický záložník Joey Barton.



Rozjetá Barcelona v aktuální sezoně zatím nejde zastavit. V lize prohrála pouze dvakrát, naposledy nechala všechny body 3. října 2015 na hřišti Sevilly (1:2). Hvězdný soubor si smysl i v neděli na Celtě Vigo, kterou rozdrtil 6:1.

Nejvíc zaujal moment při čtvrté brance domácího týmu. Lionel Messi zahrával penaltu, jenže místo střely přiťukl míč nabíhajícímu Suárezovi a ten dokončil hattrick. Diváci vstali ze sedadel a dlouze tleskali, celý svět rychle obletěly záběry výjimečného kousku.

O netradičně provedené penaltě, která kvůli Suárezově postavení zřejmě vůbec neměla platit, se začalo dlouze diskutovat. Nacvičený signál zkritizoval například Joey Barton. Podobný pokus zažil jako hráč na trávníku v roce 2005 v dresu Manchesteru City, kdy na jeho tým podobný trik neúspěšně zkusili hráči Arsenalu.

"Dobře si pamatuji, jak nás to na hřišti neuvěřitelně naštvalo. Měli jsme pocit, že je to vůči nám absolutně neuctivé," prohlásil známý bouřlivák pro BBC. "Messi takové věci nemá zapotřebí. Je mnohem lepší," dodal současný hráč druholigového Burnley.

Většina diskutujících ale stojí za katalánskými hvězdami. Messi, Suárez i Neymar se snaží na trávníku fanoušky bavit, proto zkouší netradiční věci. "Messi si připsal asistenci, kterou Ronaldo v životě neudělá," zavtipkoval v jedné z populárních španělských show moderátor Quim Domenech.

Provedení mě nenaštvalo, gól ano, řekl obránce Celty Vigo

S netradiční penaltou neměli problém ani hráči Celty Vigo. "Útočníci Barcelony hrají s veškerým respektem k soupeři. Můžou dávat góly, jak chtějí. Penaltu provedli jiným způsobem, to je všechno," prohlásil trenér Celty Vigo Eduardo Berizzo.

Podobný názor měl i obránce Celty Gustavo Cabral. "Naštvalo mě to, protože dali gól, ale ne provedení, jakým ho dosáhli," okomentoval situaci třicetiletý bek. "Bylo to zvláštní, něco, co nevidíte příliš často. Nebyli jsme na to připravení, příště se musíme na takové detaily víc soustředit, abychom za ně zase nezaplatili."

Messi se Suárezem připomněli kousek barcelonské legendy Johana Cruyffa, který podobnou fintu předvedl ve spolupráci s Jesperem Olsenem v roce 1982 za Ajax Amsterdam. Celá situace vyjádřila přesně to, jak moc si barcelonské ikony momentálně věří.

"Původně jsem měl zakončoval já, na tréninku jsme to tak nacvičovali. Ale Luis se dostal blíž k balonu," popsal po utkání celou situaci Neymar pro Barca TV. "Je ale úplně jedno, kdo dal gól. Luis skóroval, takže to vyšlo," dodal třetí hvězdný forvard Barcelony.

Svých hráčů se zastal i Luis Enrique. "V téhle zemi je asi snažší akceptovat, když někdo někoho nakopne, než když předvede podobný trik," mrzelo kouče Barcelony. "V první řadě vždy respektujeme našeho soupeře a chceme vyhrát skrz fotbal. Kdyby někdo dal takový gól proti mě, šel bych doprostřed hřiště a pokračoval ve hře."

"Lidé o tom mluví, protože je to hodně neobvyklé," přidal svůj názor kapitán Andrés Iniesta . "Soupeře jsme ale nechtěli zesměšnit, na hřišti respektujeme každého hráče. Myslím, že tahle debata je úplně zbytečná," uzavřel.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud