2. října 2017 • 13:16

Odpověď Barceloně? Moře vlajek na Realu a volání po jednotě

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedělní referendum o nezávislosti Katalánska výrazně zasáhlo nejvyšší fotbalovou soutěž ve Španělsku. Zatímco FC Barcelona utkání s Las Palmas (3:0) hrála raději za zavřenými dveřmi bez fanoušků, o několik hodin později fanoušci Realu Madrid oslavovali během duelu s Espaňolem Barcelona (2:0) španělskou jednotu.



V ulicích policejní těžkooděnci zasahující proti lidem, kteří chodili k urnám volit. Počet zraněných civilistů vystoupal až k několika stovkám. Za takové situace hrát fotbal? To vedení Barcelony rozhodně nechtělo. O odložení však vedení La Ligy nechtělo ani slyšet. A tak se jen pár desítek minut před výkopem raději katalánský klub rozhodl, že duel s Las Palmas odehraje bez fanoušků. Jako součást protestu ale i kvůli obavám z bezpečnosti.

Barcelona - Las Palmas: Nezvyklé ticho. Nou Camp byl bez fanoušků kvůli politickým problémům
Video se připravuje ...

Zatímco v Barceloně mají vysokou podporu stoupenci nezávislosti, jinde mají jasnou převahu zastánci španělské jednoty. Nedělní soupeř Barcelony Las Palmas do zápasu nastoupil s národní vlajkou na dresu. To vedení katalánského klubu urazilo natolik, že se odhodlalo zrušit tradiční předzápasový oběd mezi oběma kluby.

Ještě dál zašli příznivci velkého rivala Barcelony Realu Madrid. Ti před výkopem s Espaňolem Barcelona rozdávali před stadionem letáky, které měly rozbalit ve 12. minutě zápasu. Důvod? „Jsme dvanáctým hráčem a proto tento leták rozbalte ve 12. minutě. Všichni jsme Španělsko," nabádal vytištěný text. Když zápas začal, začali domácí skandovat „Ať žije Španělsko“.  Hlediště pak bylo zaplaveno španělskými vlajkami.

Barcelona události, ke kterým v částech Katalánska docházelo, jednoznačně odsoudila. „Šlo o snahu zabránit tomu, aby občané uplatnili své demokratické právo na svobodu projevu," uvedl klub v prohlášení před začátkem zápasu s Las Palmas.

Referendum se čtyřiadvacetinásobného šampiona La Ligy bezprostředně týká. V případě odtržení regionu od Španělska by si slavný klub mohl podle katalánského ministra sportu Gerarda Figuerase vybrat, jakou soutěž chce hrát. V úvahu by prý přicházely španělská, italská, francouzská či anglická liga.

Fanoušci Realu zareagovali na dění v Katalánsku španělskými vlajkami
Fanoušci Realu zareagovali na dění v Katalánsku španělskými vlajkami

SESTŘIH La Liga: Barcelona - Las Palmas 3:0. Výhru před prázdným stadionem řídil Messi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud