Jakub Dvořák
1. listopadu 2017 • 04:45

Real v krizi? Zidana trápí častá zranění, špatný Ronaldo i přestupy

Vstoupit do diskuse
0
  • Cristiano Ronaldo zažívá špatný vstup do sezony. V lize dal zatím pouze jeden gólCristiano Ronaldo zažívá špatný vstup do sezony. V lize dal zatím pouze jeden gólFOTO: Reuters

    Nedominují jako dřív, chybí jim spousta vstřelených gólů a ztráta na čelo španělské La Ligy se zvyšuje. Fotbalisté Realu Madrid prožívají herní i výsledkový útlum. Ačkoliv kapitán Sergio Ramos věří, že je klub schopný umazat i osmibodové manko na první Barcelonu, současné problémy trenéra Zinedina Zidaneho a spol. tomu zatím moc nenasvědčují. Co přesně madridský velkoklub trápí?

  • Přestupová politika

    Deportivo Alavés - Real Madrid: Další zásah Ceballose! Mladík vrací Realu vedení
    Video se připravuje ...

    V létě se vedení klubu rozhodlo, že upustí od nakupování hvězd a raději investuje do budoucna. Do kádru tak přišla vlna mladých hráčů. Na hostováních si dobře vedli obránce Jesús Vallejo a defenzivní záložník Marcos Llorente. Jako náhradu na levý kraj obrany si Zidane vyhlédl talentovaného beka Thea Hernándeze z Atlétika Madrid. Do středu zálohy přišla opora španělské jednadvacítky a vycházející hvězda La Ligy Dani Ceballos a dvojici Ronaldo Benzema doplnil v útoku Borja Mayoral, který sbíral zkušenosti v bundeslize.

    Ven z klubu zamířil obránce Pepe, jenž už ve svém věku nebyl pro Real perspektivní. Kvůli většímu vytížení odešel útočník Álvaro Morata a James Rodríguez našel azyl na hostování v Bayernu. Spolehlivého náhradníka na pravý kraj obrany Danila si zase vyhlédl Pep Guardiola do Manchesteru City.

    Výsledek? Z kádru odešli čtyři hráči, kteří sice nepatřili do základní sestavy, ale byli schopni kdykoliv nastoupit a třeba i rozhodnout zápas. To se o nových tvářích zatím říct nedá. Letní nákupy Realu se na plno projeví v horizontu přibližně dvou let. Jediný přešlap, kterého se vedení dopustilo, je, že nepřivedlo adekvátní náhradu za Álvara Moratu.

  • Zranění

    Real Madrid – Betis: Nádherný moment! Bale předvedl parádní patičku, Adán ho skvěle vychytal
    Video se připravuje ...

    Brankář Navas, obránci Carvajal, Varane, Vallejo, Theo, záložníci Bale, Kovačič a útočník Benzema. Co mají tito hráči společného? Od začátku sezony museli vynechat několik zápasů kvůli zdravotním potížím. Z toho pět zmíněných patří do dlouhodobé základní sestavy Realu.

    Zidane tak musí neustále sestavou točit a vymýšlet nové složení. Stane se tak, že Nacho Fernández, původní pozicí stoper, zaskakuje na pravé, či levé straně obrany. Ronaldo střídá pozici křídla s hrotovým útočníkem.

    Začátek ligy navíc Realu nepomohl ani pětizápasový distanc portugalského střelce z finále Španělského superpoháru, který obdržel za strčení do sudího. Během Ronaldova trestu Zidane a spol. dvakrát ztratili body. Od návratu na hřiště zase čtyřnásobný držitel Zlatého míče hledá ztracenou formu.

  • Špatný přístup a organizace hry

    SESTŘIH La Ligy: Girona - Real Madrid 2:1. Šok dotáhli domácí po poločase
    Video se připravuje ...

    Nedá se říct, že by byl Real v hluboké krizi, která by si žádala razantní zásah. V takové situaci madridský klub rozhodně není. Přístup hráčů na hřišti však jasně ukazuje, že je poněkud jiný, než v minulé sezoně. Chvílemi to vypadá, že někteří hrají pouze na půl plynu.

    Pryč je radost ze hry, na kterou jsou fanoušci zvyklí od Marcela, středoví záložníci Modrič s Kroosem daleko víc kazí a celková organizace hry během zápasu má občas slabé chvilky, kterých soupeři umí využít. V minulé sezoně se Realu dařilo zlomit i zápasy, ve kterých nepůsobil dominantně. Často o výsledku rozhodovaly poslední minuty. Taková síla momentálně v klubu není.

  • Krize Ronalda a Benzemy

    Real Madrid - Eibar: Ronaldo není ve formě. Řítil se sám na brankáře, ale šanci spálil
    Video se připravuje ...

    Nejen, že je to zřejmé na první pohled, ale dokládají to i čísla. Útok Realu ve složení Ronaldo, Benzema není ve formě. Dvě gólové mašiny, které mají celou ofenzivu španělského klubu na krku, se v aktuální sezoně zasekly a nemohou se probrat.

    Server Whoscored.com přišel se zajímavou statistikou, která tvrdí, že do šancí se Ronaldo i Benzema dostávají, ale mají obrovský problém s efektivitou. Portugalec má v průměru 6,7 střel na zápas, což vzhledem k jeho odehraným zápasům dělá 40 střeleckých pokusů. Výsledek? Jedna vstřelená branka a úspěšnost 2,5%.

    Jak si vedou ostatní hráči La ligy? Ronaldův spoluhráč Karim Benzema má průměr 6,25%, Luis Suárez  (Barcelona, 10,7%), Lionel Messi  (Barcelona, 18,75%). Co se týká příkladu z evropských soutěží, dobře na tom jsou Neymar (Paris St. Germain, 28%), Morata (24%) a Lukaku (Manchester United, 18,9%).

    Zklamaný kapitán Realu Madrid Sergio Ramos
    Zklamaný kapitán Realu Madrid Sergio Ramos

  • (Ne)zkušený Zidane

    Kouč Zinedine Zidane na tréninku RealuFoto Reuters

    Dosud francouzská legenda na lavičce Realu spoléhala především na silné individuality, které dokázala kočírovat a nasměrovat správným směrem. Postupně k tomu Zinedine Zidane zkoušel zabudovat svoje taktické myšlenky a na týmu, který šlapal, se snadno uchytily.

    Jenže situaci, která v klubu momentálně nastala, jako trenér nezná. Ano, přišel po Rafaelu Benítezovi, kdy atmosféra v šatně byla na bodu nula, ale tehdy na hráče zapůsobil především svým charismatem a už jen tím, že k němu mnozí vzhlíželi jako k fotbalové legendě.

    Navíc už se nedá říct, že by měl vypracovaný plán B. V minulé sezoně existoval jakýsi „B“ tým složený z náhradníků, mladých hráčů, který byl namixován hráči základní sestavy a ten zvládal poměrně méně náročné zápasy. Takovou výhodu momentálně nemá.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud