17. dubna 2014 • 12:44

Důvody, proč se Messi trápí. Šetří se na MS, nebo psychicky vyhořel?

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Barcelona zaznamenala tři porážky v řadě, poprvé od roku 2003, a její útočník Lionel Messi je znovu ve Španělsku pod palbou kritiky. K novinářům se však přidávají i fanoušci katalánského celku. Nechce se jim věřit, že by šetřil síly na světový šampionát. Bídné výkony, které Messi umocnil hrozivými statistikami naběhaných kilometrů, může mít ale i jiné příčiny: psychické vyčerpání nebo nesouhlas s novou taktikou.



Šetří síly na mistrovství světa

Spekulují o tom novináři ve Španělsku, začali i fanoušci Barcelony. Je už Messi myšlenkami na mistrovství světa v Brazílii? „Ovlivňuje to jeho aktuální formu,“ myslí si různí experti. Hvězda Barcelony prý nejenže šetří síly na úkor Barcelony, ale především by nerad přišla o šampionát kvůli zranění. Na to už doplatilo mnoho fotbalistů a Messi nechce být dalším.

Proto vynechá za zápas několik soubojů, proto se nedostává tak často do zakončení, proto tolik neběhá… Vždyť v odvetném zápase Ligy mistrů proti Atlétiku jen o kousek překonal brankáře Pinta! „Jestli to je pravda, tak by s tím v Barceloně měli něco udělat. Pokutovat ho, posadit mezi náhradníky. Tohle si přece nemůže dovolit ani Messi,“ napsal rozhořčeně jeden z fanoušků katalánského celku.

Lionel MessiFoto EPA

Nebaví ho taktika

Trenér Tata Martino lehce pozměnil taktiku a rozestavení Barcelony. Messi má za úkol operovat více z křídelního prostoru stejně jako Neymar na druhé straně. Jenže argentinského útočníka to nebaví a stále se stahuje do středu, kam ho to nejvíc táhne. „Messiho toho moc nenaběhá, protože mu trenér řekl, aby hrál na křídle. A on jakoby odpověděl: Chcete mě na křídle? Tak budu hrát takhle,“ myslí si Radomir Antić, bývalý trenér Barcelony.

Připomněl, že jeden takový problém už kdysi nastal za vlády trenéra Louise van Gaala. Hvězdného Rivalda poslal na levé křídlo a ten pak, když se dostal k míči, pokaždé přihrál zpátky Winstonu Bogardemu. „Nemyslím si, že Messi roli křídelního hráče přijme. To je problém,“ tvrdí Antić. Vzpomeňte si, z jakého důvodu musel klub opustit Zlatan Ibrahimovic. „Odešel jsem kvůli Messimu, který chtěl hrát středního útočníka,“ napsal ve své autobiografii.

Psychicky vyhořel

Jiný bývalý trenér Barcelony Cesar Luis Menotti vidí problém jinde: Messi je psychicky vyčerpaný. A bojí se, aby nešlo o syndrom vyhoření, který nastává zejména v profesích s vysokými nároky na výkon, bez možnosti delší úlevy. Mezi příznaky je únava, pokles výkonu, snížení sebedůvěry nebo i poruchy spánku. Mimochodem, španělská média před El Clásikem řešila „Messiho zívání“ na tréninku.

„Rozhodně je unavený víc psychicky než fyzicky. Ve fotbale to je normální, když hrajete spoustu zápasů, v nichž musíte být nejlepší,“ nabízí svůj názor Menotti s tím, že Messimu by zcela jistě prospělo několik dní odpočinku. „Pauza by mu pomohla vyčistit hlavu, a pak by byl zase nejlepší na světě,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud