Jonáš Bartoš
18. dubna 2014 • 14:59

Barcelona řeší dilema. Dát Messimu 5,5 miliardy, nebo ho prodat?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se děje s Lionelem Messim? Argentinský génius, mnohými považovaný za nejlepšího fotbalistu všech dob, se na trávníku trápí. Bezduchý výraz i do očí bijící nezájem o dění na hřišti napovídají, že nemusí jít jen o ztrátu formy, která čas od času potká sebelepšího hráče. 



Barcelona stojí před klíčovým rozhodnutím. Uzavřít se svým drahokamem novou smlouvu a udělat z Messiho nejlépe placeného hráče světa, nebo uvažovat o tom, že by přistoupila na nejdražší přestup v dějinách fotbalu?

Současný kontrakt v Barceloně vyprší Messimu v červnu 2018. Barcelona mu ale hodlá smlouvu ještě vylepšit a prodloužit do roku 2019, klub by to stálo zhruba 200 milionů eur (5,4 miliardy korun).

Messiho současná cena na fotbalovém trhu asi už nikdy nebude vyšší. Tržní hodnota (podle webu transfermarkt.de) dělá 120 milionů eur (3,3 miliardy korun). Dva kluby jsou tuto částku schopné zaplatit. Manchester City i PSG by údajně vytáhly až 200 milionů eur, tedy sumu, kterou by Barcelona musela vrazit do nové hráčovy smlouvy.

Klub teď musí učinit důležité rozhodnutí - investovat do své největší hvězdy, nebo stejnou částku za Messiho utržit a jít do razantní přestavby kádru? (pokud by se změnilo rozhodnutí, že Barcelona nesmí dvě následující přestupová období nakupovat hráče).

Ještě před několika měsíci by si při otázce, zda Messiho udržet v Barceloně, v klubu ťukali na čelo. Nikdo, ani samotný Messi, nepochyboval o tom, že majitel všech možných klubových rekordů by Katalánsko mohl opustit.

Nezájem o hru je nepřípustný i u Messiho

Jenže to, jakým způsobem Messi přistoupil k posledním neúspěšným zápasům Barcelony, vyvolalo řadu otázek. Argentinský mág ve Španělsku po třech prohrách musí poslouchat poměrně ostrou kritiku.

Messi nedal žádnou branku, ale hlavně se většinu času s nezájmem potuloval po hřišti, nezapojoval se do kombinací a v žádném případě nevypadal jako nenasytný predátor, který rozleptá jakoukoliv obranu. Proti Atlétiku Madrid mu dokonce spočítali, že naběhal jen 6,8 kilometru, pouze o 1,4 kilometru více než brankář José Manuel Pinto.

Lionel Messi jakoby tušil, že duel s Atlétikem nedopadne dobřeFoto Reuters

Existuje několik různých důvodů, proč Messi polevil. Španělský deník Marca přišel s teorií, že se Messi šetří před světovým šampionátem, tedy možná poslední důležitou událostí, ze které mu chybí velká trofej.

Bývalý trenér Barcelony Radomir Antić zase upozornil na to, že Messiho nebaví taktika kouče Martina, který ho nutí hrát víc z křídla, což mu nikdy nevonělo (viz neshody se Zlatanem Ibrahimovicem). Zmiňuje se i možný syndrom vyhoření, kdy Messi přestal zvládat obrovský tlak a požadavky na svou osobu.

Messi se sice teprve teď dostává do ideálního věku (26 let), jenže během své fenomenální kariéry už dosáhl téměř úplně všeho. Barcelona musí teď přijít na to, jak ve své klíčové postavě opět zažehnout oheň ve tváři a vrátit mu chuť do fotbalu.

V opačném případě začít vážně zvažovat scénář, jestli jednoho z nejlepších hráčů světa nechat jít. Protože nezájem o hru, který Messi opakovaně předvádí, nelze tolerovat u nikoho. Ani u fotbalového génia, jenž už pokořil téměř všechny myslitelné rekordy.

Důvody, proč se Messi trápí. Šetří se na MS, nebo psychicky vyhořel?
Důvody, proč se Messi trápí. Šetří se na MS, nebo psychicky vyhořel?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud